NYHETER

Dags att göra bilen vårfin

14 mars 2016 09:00
Dags för vårrengöring av bilen
Nu närmar sig våren med stormsteg och det är dags att tvätta bort de sista resterna av salt och smuts från bilen. Vinterdäcken måste - som vi sa förra veckan - fortfarande sitta på fram till sista mars.

Nu närmar sig våren med stormsteg och det är dags att tvätta bort de sista resterna av salt och smuts från bilen. Vinterdäcken måste - som vi sa för​ra veckan - fortfarande sitta på fram till sista mars. När det väl är dags att byta däcken kan du även passa på att se efter om bromsskivor eller bromsbelägg ser ut att behöva bytas ut. Det är alltid bättre att göra det i god tid istället för att vänta fram till du får nedslag på besiktningen. Säkra bromsar är en viktig del av ett säkert fordon, både för dig och dina medtrafikanter.

   

Tvätta rätt

Precis som vi skrivit i en av våra tid​igare artiklar finns det ett antal knep som hjälper dig att tvätta din bil på ett skonsamt och miljövänligt sätt. Först av allt - se till att du tvättar bilen på en plats som är utrustad för att ta hand om smuts, oljerester, vägsalt och bilschampo. Att tvätta hemma på bakgården är inte längre tillåtet i ett flertal kommuner och även om det är tillåtet är det knappast miljövänligt. Åk till en tvättplats eller gör-det-själv-hall istället. Din trädgård och naturen kommer att tacka dig.

Börja med att spola av din bil noga. Kom ihåg att även försöka spola av underredet då mycket salt brukar gömma sig i springor och kan orsaka rostangrepp. Om du tvättar i en automat finns det ofta specialprogram som inkluderar underredestvätt. Passa på att avfetta bilen om den är väldigt smutsig.

Tvätta sen din bil med ett milt bilschampo och en mjuk tvättsvamp. Byt vattnet ofta så att du inte gnuggar in grus och smuts på nytt i lacken och skadar den. Rengör dina däcksidor och fälgar i detta steg. Riktigt smutsiga fälgar kan kräva att man skrubbar med en borste och att man använder aningen mer schampo för att få bort oljefläckar med mera.

Spola bilen nerifrån och upp. Det kan kännas bakvänt, men vattnet rinner av bättre över en ren yta och smutsen fastnar inte på nytt. Skrapa av det vatten som inte rinner av med en gummiskrapa eller polera bort det med sämskskinn. Härefter kan du gärna polera och vaxa bilen för att få upp ny glans i lacken och skydda den bättre.

Lyft på huven och rensa eller dammsug bort löv och annat skräp som har fastnat under vintern. Om det behövs en motortvätt, var försiktig när du utför denna så att inget vatten kommer in på fel ställe, eller överlåt uppgiften åt ett proffs.

   

Rengör bilen inuti

Det är inte bara utsidan som ska bli skinande ren. Efter vintern är det perfekt att passa på att städa ur inredningen med hjälp av följande steg:

  • Ta ur mattorna, skaka bort grus och annan smuts och rengör dem med vatten och rengöringsmedel. Låt dem torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem i bilen.
  • Dammsug säten, golv och annan inredning för att få bort grus och damm.
  • Rengör instrumentpanel, handtag, dörrsidor och andra detaljer med en fuktig trasa eller mikrofiberduk och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Testa på en liten yta om du är osäker på om medlet kan skada materialet.
  • Putsa bilrutorna inifrån. Särskilt viktigt är det att få bort fett och smuts från vindrutan då det kan komma att skymma sikten eller skapa reflexer som stör.
  • Rengör bilklädseln med textil- eller läderre​ngöring beroende på vad du har för material i sätet.
  • Häng dit en ny doftgran för lite extra vårkänsla.

   

Annat vårunderhåll

  • Se efter om torkarbladen behöver bytas.
  • Se till att montera pollenfilter i bilen om någon i familjen är allergisk.
  • Fyll på ny spolarvätska.
  • Ta en extra titt på bälten, lampor och reglage för att se efter att allt fungerar som det ska.

   

Nu bör bilen vara redo för vår- och sommarvägarna! Kör försiktigt och njut av att vintern är förbi önskar vi på Opus Bilprovning!