NYHETER

Kör försiktigt och ha en trevlig midsommar!

15 juni 2015 07:00
Bilspel i Opus mobilapp
Midsommar hör till en av årets farligaste helger i trafiken. Många tar sig ett eller många glas för mycket och tror att de fortfarande har förmåga att köra säkert.

Midsommar hör till en av årets farligaste helger i trafiken. Många tar sig ett eller många glas för mycket och tror att de fortfarande har förmåga att köra säkert. Statistiken säger dock något helt annat. Transportstyrelsen har tagit fram speciell olycksstatistik för storhelger och där kan man tydligt se att olyckorna ökar markant under dessa dagar.

   

Olycksdrabbad helg
I snitt dödas sju personer per år i midsommartrafiken och nästan 290 personer skadas. Antalet olyckor med personskada uppgår årligen till omkring 200 stycken enbart under midsommarhelgen.

Den dag då det sker flest olyckor är faktiskt torsdagen före midsommarafton, troligtvis på grund av många som stressar för att komma hem från jobbet och ut till landstället eller till släkt och vänner. Dock så sker de flesta olyckor med dödlig utgång under midsommardagen. Ofta relaterat till alkohol.

   

Vänta längre med att köra efter att du har druckit
Det är vanligt att man tror att alkoholen har gått ur kroppen efter några timmar, men ofta finns den kvar längre än man tror. Om man har druckit till sent in på småtimmarna tar det längre tid än till lunch innan alkoholen har försvunnit ur kroppen. Dessutom kan man fortfarande vara trött och man brukar ibland tala om dagen-efter-effekter då man fortfarande kan ha liknande symptom såsom sämre balans, sänkt reaktionsförmåga och överskattande av sin egen körförmåga. 

Somliga tycker att de svenska alkoholgränserna är för snävt tilltagna, då man i andra länder kan dricka ett par öl utan att det innebär böter eller förlorat körkort. Tester som man har utfört visar dock att många har svårighet med vanliga manövertest redan efter att ha druckit någon enstaka öl. Därför har man valt att ta det säkra för det osäkra och sätta reglerna vid en lägre gräns.

Vi på Opus Bilprovning är mycket måna om att svenska vägar ska vara säkra och föreslår därför att du undviker att köra bil dagen efter att du har druckit, precis som Trafikverket rekommenderar. Bättre är att planera ett lite längre uppehåll hos vännerna och släkten eller att någon i sällskapet avstår från att dricka. Varför inte rotera bland vännerna och låta en person avstå varje år?

   

Motorcykel kräver extra försiktighet
Motorcyklister är en grupp som tyvärr ofta råkar illa ut i sommartrafiken. Många är ovana att köra då de endast gör det vid några få tillfällen per säsong. Bilister är ofta ouppmärksamma på motorcyklister i trafiken och små fel kan leda till stora konsekvenser vid motorcykelkörning. Se till att kolla ditt fordon ordentligt innan du ger dig ut och ta gärna en körlektion eller två om du inte har kört på länge.

   

Ladda upp inför långresan
Lång resa till släkten? Kör lugnt, ta ordentligt med pauser, ta med något att äta och dricka för att hålla energin uppe och ladda gärna ner vår app för att ha lite roliga spel och lekar att roa er med under färden så ni håller er pigga tillsammans.

Vi önskar alla en riktigt trevlig midsommarhelg - förhoppningsvis med solsken och härligt svenskt midsommarfirande! Kör försiktigt önskar Opus Bilprovning!