NYHETER

Över en halv miljon fordon riskerar körförbud

13 februari 2018 11:35
Nya besiktningsregler den 20 maj 2018

Enligt statistik från Transportstyrelsen får 600 000 fordon i Sverige en förändrad besiktningsperiod. Det innebär att de får ett nytt datum och kortare tid till nästa besiktning. I övergången till de nya reglerna gäller det därför att bilägare är vaksamma så att deras bilar inte får körförbud.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid. Enligt Transportstyrelsen så är det cirka 300 000 fordon som riskerar att få körförbud i maj 2018 till följd av att reglerna ändras. Ytterligare 300 000 fordon riskerar att få körförbud i nära anslutning till det datumet. Därför bör alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod.

Än så länge har bara drygt 14 000 av de som ligger i riskzonen för körförbud besiktat sitt fordon enligt Transportstyrelsen.

- Vi värnar om alla fordonsägare och håller koll på vilka som omfattas av förändringen samt att vi bjuder in dessa i god tid för att slippa anstormningen i maj säger Tord Fornander, Vice VD.
 

Kolla ditt fordon direkt!

På www.opusbilprovning.se kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning samt få möjligheten att få inbjudan via mail eller sms.

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes
     

Fordon som riskerar körförbud fördelat på län
 

180213_Fordon som riskerar körförbud fördelat på län

Källa: Transportstyrelsen

För mer information kontakta:
Tord Fornander
Vice VD och Produktionschef på Opus Bilprovning tord.fornander@opusbilprovning.se