NYHETER

Så går det till under besiktningen - del 4

5 augusti 2019 07:00
Har du koll på bilens bromsar? Hos oss kan du alltid göra extra bromsprov mellan besiktningarna.
Nu har vi kommit fram till sista delen i vår serie om hur det går till vid besiktningen av en personbil, lätt lastbil eller lätt buss.

Nu har vi kommit fram till sista delen i vår serie om hur det går till vid besiktningen av en personbil, lätt lastbil eller lätt buss. 

   

Bromsarna - en mycket viktig del av din bil 

När kontrollerna av förarplatsen, överredet, underredet och bilen upplyft i mellanläge är färdiga är det dags att kontrollera bromsarna i vår bromsprovare. Här mäter vi bland annat bromskraften och fördelningen av bromskraften på varje axel. Det är vanligt att en bil bromsar ojämnt och den ojämna bromskraften får inte överstiga ett visst värde. En stor skillnad i bromskraften på samma axel kan leda till att bilen får sladd vid en kraftig bromsning. Därför är det viktigt att detta åtgärdas vid behov.

Vi kontrollerar om bromsarna pulserar, till exempel på grund av ojämna bromsskivor. Bromsbeläggen får självklart heller inte vara för slitna och bromsarna får inte vara anliggande. De måste alltid släppa greppet helt efter ett tryck på bromspedalen. Vi kontrollerar parkeringsbromsens funktion och rörelsereserven i den. Något som direkt ger nedslag på besiktningen är om parkeringsbromsens vajer är väldigt slapp, skadad eller helt har gått av. Det måste direkt åtgärdas. I bromsprovaren kontrollerar vi även stötdämparnas funktion.

   

Avgasvärdena måste ligga inom gränserna

För miljöns och för din egen och andras hälsas skull måste värdena för kolmonoxid, kolväten och lambdavärdet (på bensindrivna bilar) ligga inom de lagstadgade gränserna. På dieseldrivna bilar kontrollerar vi opaciteten och på vissa dieselbilar gör vi en visuell kontroll gällande om det finns svärtning (rester av sot). Avgasmätningen gör vi med hjälp av moderna instrument som snabbt talar om ifall allt håller sig inom gränserna eller ej.

   

Sista steget: Provkörning

Det sista steg vi genomför är en provkörning. Här känner vi efter om din bil uppvisar skevhet, instabilitet eller att den kärvar i styrsystem, hjul, gasreglage med mera. Vi lyssnar efter missljud i hjullager och kraftöverföringssystem samt om det förekommer starka bullernivåer ifrån avgassystemet. Det kan tyda på ett läckage eller att du har monterat någon form av ljudförstärkare. Det är ofta otillåtet att använda den typen av utrustning. Vi känner även här efter om bromsarna verkar fungera ordentligt, kontrollerar att hastighetsmätaren reagerar som den ska och att backspeglar, vindrutetorkare och spolare har full funktionalitet.

Är allt okej har du nu en nybesiktad bil utan anmärkning. Fanns det något att anmärka på? Då är det bara att du åtgärdar det snarast möjligt och sedan kommer in till oss för en ​efterkontroll​. Du behöver inte boka tid i förväg utan det är bara att svänga förbi någon av våra 80 stationer. Får du vänta över 20 minuter bjuder vi på 50% rabatt på priset.