NYHETER

Se upp på vägarna under Halloween…

30 oktober 2015 20:44
Ett ungt par var på väg hem efter en fest i sin bil när de på en parallell skogsväg såg hur en hästdroska i rasande fart kom galopperande. Konstigt tänkte de båda. Här ligger knappast några häststallar i närheten. Och vem är egentligen ute och kör häst och vagn så här mitt i natten?

Ett ungt par var på väg hem efter en fest i sin bil när de på en parallell skogsväg såg hur en hästdroska i rasande fart kom galopperande. Konstigt tänkte de båda. Här ligger knappast några häststallar i närheten. Och vem är egentligen ute och kör häst och vagn så här mitt i natten?

Hästdroskan följde deras bil sida vid sida i någon kilometer innan den vek av in i skogen. När den svängde tyckte tjejen i paret att det såg ut som om kusken inte hade något huvud. Hon öppnade rutan till bilen för att kunna titta efter bättre och upptäckte då att hon inte hörde några ljud av hästens hovar… Konstigt, men hon tänkte att det nog måste ha varit vinden som ledde bort ljudet i den andra riktningen.

Kanske var det någon som hade slagit på stort och bjudit in någon som skulle spela spök-kusk på herrgården som ligger några kilometer bort.

Någon dag senare var de båda på besök hos tjejens gammelmormor och berättade om vad de hade sett. De skämtade båda och sa att de måste ha sett någon annan som också var på väg hem från en halloween-fest och hade bråttom att komma ur sin halloween-kostym.

Gammelmormor bleknade och sa till dem båda, det var ingen festbesökare från idag som ni såg. Ni har sett den gamle baronens kusk… han arbetade ute på herrgården här i trakten för trehundra år sedan. Han blev halshuggen då greven som bodde där tidigare påstod att han hade stulit en stor summa pengar och grävt ner den i skogen. Anklagelsen var falsk och redan samma natt som han halshöggs försvann grevens favorithäst ur stallet och hittades aldrig igen.

Varje år vid den här tiden säger sig folk ha sett en gammaldags vagn ljudlöst komma farande förbi på en skogsväg i närheten av herrgården, körd av en kusk utan huvud...

    

Vem kör hem efter festen?

Spökhästar och kuskar utan huvuden på vägarna hör nog till ovanligheterna, men vi vill ändå påminna er om att ta det försiktigt i trafiken under den kommande helgen. Halloween har tyvärr blivit till en helg då alltför många kör hem i onyktert tillstånd efter festen. En eller ett par öl påverkar reaktionsförmågan mycket mer än man kan tro och på en mörk och kanske också hal väg är det extra viktigt att man är uppmärksam när man kör.

Att tro att man är i skick att köra dagen efter är också ett misstag som många gör. Ett flertal studier visar att reaktionsförmågan fortsatt kan vara nedsatt dagen efter att man har druckit. Även om alkoholen har gått ur kroppen kvarstår många av de negativa effekterna. Det är därför bäst att låta bilen stå i minst 24 timmar efter att man har druckit större mängder alkohol.

Bättre är istället att utse en person i förväg som avstår från att dricka det här året och som kan köra hem de andra lugnt och säkert. Eller varför inte beställa en taxi eller åka med lokaltrafiken istället? Det finns alltid en bättre lösning än att köra hem full.

Vi på Opus Bilprovning hoppas förstås att ni får en riktigt trevlig helg under Halloween med mycket spökhistorier, häftiga skräckkostymer och mysiga pumpa-lyktor. Bjud barnen som kommer förbi på godis så ni slipper deras bus och ha det riktigt kul!