NYHETER

Vill du ha bättre koll på dina fordon?

15 februari 2016 07:00
Klimatkompenserad bilbesiktning
Du har väl inte missat att Opus Bilprovning-appen innehåller två smarta funktioner som hjälper dig i ditt fordonsägande? Här får du lite mer information om vår påminnelsefunktion och funktionen fordonsupplysning. Appen kan du ladda ner för Apple-enheter i iTunes och för Android i Google Play.

Koll på dina fordon och när det är dags att besikta

Du har väl inte missat att Opus Bilprovning-appen innehåller två smarta funktioner som hjälper dig i ditt fordonsägande? Här får du lite mer information om vår påminnelsefunktion och funktionen fordonsupplysning. Appen kan du ladda ner för Apple-enheter i iTunes och för Android i Google Play.

   

Full koll på när det är dags för besiktning

Det är många som tycker det är krångligt att hålla reda på när det är dags för besiktning, särskilt om man har ett nytt fordon som inte behöver besiktas under de första åren eller om man har flera olika fordon att hålla koll på. Allt fler har mer än en bil i familjen och det tillkommer ofta motorcyklar, fyrhjulingar, släpvagn, husvagn eller kanske en husbil. Istället för att klottra kalendern full med påminnelser finns det en enkel lösning i vår app.

I appen hittar du menyvalet “När är det dags?” högst upp till vänster. Tryck på plus-knappen för att lägga till ett fordon genom att fylla i registreringsnumret. Du kan lägga till valfritt antal fordon så att du har allt samlat på ett ställe. Kom ihåg att dra reglaget “Påminnelser” till höger om det inte skulle göras automatiskt, så att påminnelserna blir aktiverade.

Nu kommer du att få påminnelser direkt i mobilen för respektive fordon i god tid innan det är dags för besiktning, så att du kan boka en tid som passar dig. Bokningen kan givetvis göras direkt i appen. Den enklaste vägen är att klicka på nummerskylten för fordonet som du ser i listan under påminnelsefunktionen. Där finns en grön knapp som säger “Boka tid”. Du ser även information om när fordonet ska besiktas.

Ingen smarttelefon? Du kan även få påminnelser i form av sms eller e-post om du anmäler dig direkt på vår hemsida (fyll i formuläret “inbjudan till besiktningen”).

   

Fordonsupplysning - när du vill få mer koll på ditt eller andras fordon

Fordonsupplysning är en funktion som är användbar både för att hålla koll på detaljer kring ditt eget fordon och den kommer även väl till användning när du är intresserad av att köpa ett fordon av någon annan.

Fordonsupplysning hittar du i huvudmenyn i appen och du kan sedan söka på registreringsnummer eller personlig skyltbeteckning.

I sökresultatet ser du snabbt information såsom fordonsbeteckning, årsmodell, färg, typ av växellåda, om det handlar om en miljöbil, antalet tillåtna passagerare, grundläggande information om ägaren och var denne bor.

Du ser om fordonet är köpt på kredit, hur många ägare det har haft och när det först registrerades. Annan information som kan vara användbar är hur tung släpvagn fordonet får dra och även utfallet av den senaste besiktningen. Längst ner ser du om fordonet är trafik eller om det är avställt.

För eget bruk kommer kanske främst fordonsbeteckning, fordonsmodell, år och drivmedel till nytta för att hitta rätt olja och tillbehör i butik. Information om släpvagnsvikt kan också vara bra att kunna se om du inte har med dig bilens instruktionsbok och är osäker på hur mycket du får dra när du hyr släp eller husvagn.

Övrig information - inklusive information om ägaren - kan användas som en extra försäkring när du vill köpa ett begagnat fordon. Här kan du kontrollera att det som säljaren uppger i sin annons stämmer överens med uppgifterna i appen. Var särskilt uppmärksam gällande det senaste besiktningsutfallet och att fordonet inte har körförbud eller är avställt.

Finns det något som du tycker saknas i appen? Skriv en recension i din app-butik. Vi läser all återkoppling som våra användare lämnar och använder denna för att föbättra innehållet och funktionerna.