Besikta bilen hos Opus Bilprovning

Corona-virus

Hur hanterar ni smittspridning när ni besiktar? Har personalen skyddsutrustning? Jag är i riskgrupp och undrar om jag kan besikta min gasbil,
Med vänlig hälsning, Lars

Lars

2020-03-22

Hej Lars,

Tack för att du kontaktar oss. Du kan läsa om våra åtgärder här.

I dagsläget använder vi inte någon skyddsutrustning, men vi tvättar händerna mellan besiktningarna, och vi undviker fysisk kontakt. Vi låter inte heller kunden vara med vid provkörning, och vi ser till att ha fönstren nere för att få bra ventilation. Om du har en bokad tid och vill boka om så kan du självklart göra det, och om den tidigare bokningen hade någon form av rabatt som inte skulle gälla på den nya tiden så får du ändå behålla rabatten (du kan behöva kontakta oss på kundtjänst, 0775-500 300, för att få det ordnat). Vi kan dock inte göra något åt periodslut på fordonen, då det styrs av lagar och förordningar.

Vi följer utvecklingen och om det blir aktuellt så ser vi över detta, men det är så det ser ut i dagsläget.

Med vänliga hälsningar,

Staffan

2020-03-22

Hej.

Jag tillhör också en riskgrupp och är över 70 år.
Det låter inte betryggande att ni inte använder skyddsutrustning. Använder ni handskar?

Den idag någorlunda informerade om coronaviruset vet att kontaktsmitta kan överleva flera dagar samt inte minst; att kanske fler än 50% av smittade inte får några symptom (känner sig frisk) men är ändå smittsam.

Jag utsätter mig alltså för en direkt risk för smitta om jag besöker er som jag måste under nästa månad för besiktning av en släpvagn, som jag tänkte kombinera med en något förtida besiktning av bil.

Med vänlig hälsning
Kenneth

Kenneth

2020-03-28

Hej Kenneth,

Tack för att du kontaktat oss. Jag förstår din oro. Jag har sett att personalen på en del stationer använder handskar, men det är inte något vi gått ut med centralt i dagsläget. Personalen tvättar dock händerna mellan varje besiktning, och den huvudsakliga smittovägen är genom droppar från hostningar/nysningar och liknande. Bedömningen från Folkhälsomyndighetens bedömning är, i alla fall i dagsläget, att chansen för smitta vid indirekt kontakt är försumbar så länge god handhygien iakttas.

Om just handskar är viktigt för dig rekommenderar jag att du tar kontakt med stationen där du tänkt besikta och ber dem använda handskar just vid besiktningen av din bil. Om handskar finns att tillgå kommer vi såklart att göra vad vi kan för att tillgodose det önskemålet.

Med vänliga hälsningar, och hopp om att ha stillat din oro,

Staffan

2020-03-28

Tack för bra svar Staffan.

Jag löser nog detta.

Mvh
KE

Kenneth

2020-03-29

Läser era svar till 0vanstående Corona-relaterade frågor.
Som en i riskgruppen förvånar det mig att ni inte tagit ett bindande beslut om att använda skyddshandskar och munskydd vid besiktning.
Min slutsats är att jag kommer inte att besikta mina tre fordon hos er

//Jan

Jan

2020-04-05

Hej Jan,

Jag förstår dina synpunkter. Vi bedömer att det egentligen inte finns något behov av handskar i och med handtvätt mellan fordonen - handskar skulle snarare invagga personer i en känsla av falsk trygghet. Vi ser det därför som viktigare att upprätthålla disciplinen med handtvätt. Vid besiktningen träffar man ju oftast en person i taget, och då är handtvätt en rimlig åtgärd. I en situation där man handskas med flera människor i snabb följd, t ex inom kollektivtrafiken, så kan handskar vara ett bättre val.

Munskydd är inte heller något Folkhälsomyndigheten rekommenderar för allmänheten, utan där gäller i stället att om du hostar eller nyser ska du hålla dig hemma, och detta gäller så klart även vår personal.

Men vi följer så klart anvisningarna och rekommendationerna från berörda myndigheter, och om nya rön kommer fram kommer vi självklart att anpassa oss efter dessa.

Med vänliga hälsningar,

Staffan

2020-04-05

Hej !
Jag är i riskgruppen för Coronasmitta och har är mycket noga med att följa alla regler kring detta. Skall nu till veckan besikta min bil och är lite fundersam om jag verkligen kan göra detta.
Att personalen har handskar är ju bra, men de har väl även munskydd? För om det hostar eller nyser i min bil, som bara används av mig, så kan ju smitta ligga kvar i bilen ett antal dagar. Jag måste ju sätta mig i den efteråt och då har jag ju smitta i bilen. Så rädslan är ju över vad personalen för med sig, inte vad jag har med mig.
Mvh
Susanne

Susanne

2020-04-11

Hej Susanne,

Tack för att du kontaktar oss. Jag förstår din oro. Dock har vi inte munskydd som standardutrustning i dagsläget, utan våra instruktioner till personalen är att om de känner sig förkylda och hostar/nyser så ska de stanna hemma istället. Folkhälsomyndigheten råder heller inte till användning av munskydd utanför vården, och det är de riktlinjer vi förhåller oss till.

Med vänliga hälsningar,

Staffan

2020-04-11

Jag återkommer.

”utan våra instruktioner till personalen är att om de känner sig förkylda och hostar/nyser så ska de stanna hemma istället.”

Det är just denna rekommendation som inte längre håller, därför att fler än hälften av dem som bär på smittan känner sig friska, men kan smitta andra, som jag skrev här ovan mars 28.

Jag har själv hört 50-80%, från virolog, och även 4 av 5 (80%). Hur mycket smittsamma de är tvistas det om, ingen kan dock garantera att de inte sprider smitta trots att de känner sig friska och inte nyser eller hostar.

Så säger t.o.m. Folkhälsomyndigheten idag.

Kenneth Erikson

2020-04-12

Hej Kenneth,

Vi har full förståelse för att man känner en viss oro och vill göra vad man kan för att undvika smitta. Vi uppdaterar kontinuerligt våra åtgärder och riktlinjer för att förebygga och begränsa smitta efter de berörda myndigheternas direktiv och rekommendationer.

Hur många smittade som inte har symtom eller om dessa smittar är fortfarande inte klarlagt från myndigheternas sida. I dagsläget rekommendationen att man stannar hemma vid sjukdom/symtom, håller avstånd, är noga med handhygienen, hostar och nyser i armvecket och undvik att röra ansiktet (ögon, näsa, mun).

Med vänliga hälsningar,

Maria

2020-04-13

Jag har ett förslag under rådande omständigheter.

Låt ej besiktningspersonal sätta sig i fordonet. Ägaren kan själv rycka i säkerhetsbältena och för att avläsa antalet mil kan även ägaren meddela. Om det blir fel upptäcks det vid nästa besiktning. Kontroll av fram- och bakljusen kan även ägaren göra på order. Samma sak gäller att göra fram till bromsrullarna och trycka på pedalen på order.

Själva ventilationen är troligen bra i lokalen men vid högre temperaturer än nu i norr kan dörrar hållas öppna.

Bör inte vara svårt att ta beslut om.

Mvh
Kenneth

Kenneth

2020-04-13

Hej!
Jag är 76 och högriskare.
Är det möjligt att besktningsmannen hämtar, och lämnar, min MC utanför stationen?
Hälsningar M18

Marton

2020-08-24

Hej Marton,

Om du menar att besiktningsteknikern kommer ut på gården och kör in med din MC, självklart. Du behöver nog titta in i lokalen och säga till, alternativt komma överens med personalen i förväg, men det ska inte vara några problem.

Om du menar att vi kommer hem till dig och hämtar MC:n så är det inget jag kan lova. Vi har ett antal stationer som erbjuder den tjänsten för personbilar (till en extra kostnad), men jag kan inte lova att de gör det för motorcyklar. Men det skadar ju inte att ringa till stationen ifråga och höra efter, på numret i länken ovan.

Med vänliga hälsningar,

Staffan

2020-08-25

Tack Staffan!
Det blir jättebra.
M18

Marton Gador

2020-08-25

Under den tid som gått sedan pandemin debuterade har löpande ny kunskap om olika lämpliga skyddsåtgärder tillkommit. Som exempel kan nämnas att bilverkstäder infört att man täcker in säten och sätter på ett rattskydd. Personalen använder handskar och munskydd när man arbetar inne i bilen.
Vad jag förstår har inte Opus tagit till sig något av den information som tillkommit och ej heller infört någon av de skyddsåtgärder som tex bilverkstäderna infört.
Varför vill inte Opus visa samma omsorg om sina kunder som bilverkstäderna? Att använda munskydd i ett så trångt utrymme som en bil utgör är idag inte det minsta ifrågasatt, utan kan kraftigt minska risken för nästa person som sätter sig i bilen, utan att bli smittad.

Håkan

2020-10-16

Hej Håkan,

Tack för att du har tagit dig tid att skriva till oss.

Vi vill givetvis att våra kunder ska känna sig säkra när de kommer till oss och vi gör allt för minimera smittspridning. Det är därför vi tagit fram de riktlinjer som vi även lagt upp information om på vår hemsida.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen fortfarande är osäker. Det kan även finnas risker med munskydd om man till exempel rör vid munskyddet och på det sättet sprider smitta via händerna, mer än om man inte har munskydd. Deras rekommendationer som framförallt göra att smittan kan begränsas är:
Stanna hemma vid symtom
Ha en god handhygien
Håll avstånd

Kommer det nya riktlinjer och rekommendationer från myndigheterna kommer vi uppdatera våra riktlinjer, allt för att förhindra smittspridning.

Önskar dig en trevlig helg.
Med vänliga hälsningar

Maria

2020-10-16

Vi hjälper dig:

  • Staffan Kundtjänst
  • Mats Kundtjänst
  • Maria Kundtjänst
  • Tamara Kundtjänst
  • Valon Kundtjänst
  • Göran Besiktningsingenjör
  • Sofia Marknad
  • Opus Kundtjänst Kundservice