Besikta bilen hos Opus Bilprovning
27 Nov 2018 Krav på vinterdäck 1 december–31 mars

Krav på vinterdäck 1 december–31 mars

Om du inte har bytt till vinterdäck än så är det hög tid att göra bytet nu. Från den 1 december är det krav på att ha vinterdäck (dubbade eller odubbade) på bilen vid vinterväglag.

Under de senaste veckorna har det varit både kallt och halt i stora delar av vårt avlånga land. De flesta har nog redan passat på att byta till vinterdäck, men om du inte har gjort det än så är det hög tid att göra bytet nu. Från den 1 december är det krav på att ha vinterdäck (dubbade eller odubbade) på bilen vid vinterväglag. Fram till den 31 mars ska de vara monterade på bilen.

Köra med släp på vintern
För släpvagnar gäller lite andra krav än för personbilar, så här tänkte vi kort gå igenom vad som gäller om du kommer att köra bil med släp under vintern.

Om du kör ett lätt fordon, alltså en personbil, lätt lastbil eller lätt buss med dubbdäck måste även ditt släp ha dubbdäck på. Om du har dubbfria vinterdäck på dragfordonet får släpet ha antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Du får bara ha en sorts däck på ditt släpfordon.

Om det skulle vara så att det inte är vinterväglag har man rätt att koppla på ett släp med en annan däcktyp än den som sitter på dragfordonet, vilket innebär att det tekniskt sett även är tillåtet att dra ett släp som det sitter sommardäck på. Det förutsätter förstås att ekipaget kan framföras trafiksäkert, så här bör man vara mycket försiktig och medveten om att vädret kan slå om snabbt.

Oavsett så är det viktigt att vidta extra försiktighet när du drar släp under vintern. Tänk på att det kan finnas isfläckar exempelvis i skuggiga kurvor och dalar trots att resten av vägen ser ut att vara torr.

Vinterdäck på tunga fordon
Tunga fordon, det vill säga lastbilar, bussar och husbilar med en totalvikt över 3500 kg måste ha vinterdäck på drivaxeln om fordonet är bakhjulsdrivet. Är det framhjuls- eller fyrhjulsdrivet måste vinterdäck sitta på runt om. Om du har dubbdäck på ditt tunga fordon måste dessa sitta på samma axel. Kom även ihåg att kravet på mönsterdjup hos vinterdäcken på tunga fordon är minst 5 millimeter.

Det finns ett fåtal undantag från reglerna om vinterdäck, exempelvis om du behöver bogsera ett fordon till reparation eller om du ska besikta bilen. Läs mer om undantagen hos Transportstyrelsen.

Väl förberedd inför långresan
I december och särskilt kring jul är det många som ger sig ut på långresor för att besöka släkt och vänner. Se till att din bil är väl förberedd så att resan går utan besvär. En extra koll av oljenivån är alltid bra att göra. Spolarvätska och glykol bör vara anpassade till den temperatur du kommer att vistas i. Se alltså till att frostskyddet är tillräckligt om du ska resa långt norrut där det kan vara riktigt kallt.

Kontrollera lufttrycket i däcken och öka det gärna en aning om du ska resa med hela familjen och med full last. Det kommer även din plånbok och miljön att tacka dig för.

Se till att ha ett reservhjul eller punkteringsspray/lagningskit i bilen om oturen skulle vara framme. Dubbelkolla även alla hjulbultar, särskilt om du nyligen bytt till vinterdäck. Efterdra vid behov.

Ladda gärna ner vår app Opus Bilprovning (för Android eller för iOS) så får du tillgång till smarta funktioner såsom hjälp vid trafik- eller viltolycka, information om vad du får köra med din körkortsbehörighet och så förstås ett antal spel och lekar som familjen kan roa sig med för att få långresan att kännas aningen kortare.

Kör försiktigt på vintervägarna!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.