Besikta bilen hos Opus Bilprovning
21 Jan 2019 Tips i halkan

Tips i halkan

Det är lätt hänt att man kör fast på oplogade skogsvägar på väg upp till stugan. Här får du tips på hur du klarar knepiga manövrar vid vinterkörning.

Snart sportlov - kör försiktigt upp till fjällen
Om några veckor är det dags för sportlov och då brukar det vara högt tryck på vägarna upp till landets fjällanläggningar. Åk i god tid då det kan ta längre tid om vädret slår om eller om det händer olyckor på vägarna. Ladda upp med mat och dryck och ta ordentligt med pauser då körsträckorna brukar vara långa.

Se till att kolla din bil innan du ger dig av på din långresa. Se till att du har fyllt på frostskydd som tål låga temperaturer, att du har rejält med spolarvätska och kontrollera alla lampor. En extra titt på däcken är också en bra idé. Om du känner dig osäker på om bilen är i skick för en längre tur kan du komma in och göra ett fordonstest hos oss.

Vissa passar på att ta fram husbilen även på vintern när det är dags för sportlov. Kom gärna förbi och väg ditt fordon för att se till att du inte har för mycket last innan du kör iväg. En extra kontroll av gasolanläggningen ger också extra säkerhet, särskilt som många förlitar sig till gasolvärmare när de campar på vintern.

Så klarar du knepiga manövrar vid vinterkörning
Det är lätt hänt att man kör fast på oplogade skogsvägar på väg upp till stugan. Se till att ha ett par grundläggande föremål i bilen som kan hjälpa dig loss:

  • En kort spade för att gräva bort djup snö kring däcken brukar hjälpa långt
  • En liten säck sand kan ge grepp
  • En bit tjock matta eller en träplanka är också bra alternativ

Kontrollera alltid att bilens underrede inte har tagit skada när du väl har tagit dig loss. Att köra vidare och upptäcka efter några hundra meter att kylaren läcker är inte roligt.

Om du har svårt att ta dig upp i en backe - se till att växla upp. Att långsamt starta från 2:an brukar hjälpa för att komma igång. Även här kan en aning sand vara till hjälp för att få bättre grepp om det är en enstaka fläck som är hal. Om det ändå inte går är det bättre att vänta på assistans eller försöka välja en annan väg. Att försöka ta sig fram på extremt halka och sluttande partier kan leda till att du glider av sidledes eller halkar tillbaka på någon som ligger bakom dig i trafiken.

Sist men inte minst, var uppmärksam och ta det lugnt. Det är många som är stressade när de är på väg med familjen upp till fjällen. Genom att du kör försiktigt och håller ner farten bidrar du till att risken för olyckor minskar och till en bättre miljö.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.