Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 April 2019 Förbered din husvagn och husbil inför semestern

Förbered din husvagn och husbil inför semestern

Nu börjar det bli dags att se till att din husvagn eller husbil blir ordentligt förberedd innan semestersäsongen drar igång. Har du kollat när det är dags för besiktning nästa gång?

Vårt tips är att du gör din besiktning nu på våren. Det är ett smart sätt att få reda på om det finns något som kan behöva åtgärdas innan du ger dig ut för att semestra. Husvagnar besiktas endast vartannat år, därför kan det vara smart att lägga in ett husvagnstest däremellan för att vara på den säkra sidan. Ett fordonstest av den typen kan även vara en bra idé för dig som har en äldre husbil som också bara besiktas vartannat år.

Du som har en större husbil som klassas som tung lastbil eller buss måste givetvis besikta bilen på en station som tar emot tunga fordon. Ring vår kundtjänst på 0775-500 300 om du är osäker på ifall någon station i din närhet tar emot denna typ av fordon.

Opus Fukttest är också en god investering. Många husbilar och husvagnar dras med fuktproblem. De kan exempelvis uppstå på grund av någon enstaka list eller fog som inte är helt tät. Om problemet inte upptäcks i tid kan det samlas mögel mellan ytter- och innerskikt som i värsta fall kan leda till att man får riva ut hela inredningen eller helt får skrota sitt fordon. Det är bättre att regelbundet kontrollera att allt är tätt, så ett fukttest är en billig försäkring mot otrevliga överraskningar.

Gasolkontroll för extra säkerhet
Passa gärna på att boka en gasolkontroll i samband med din besiktning eller ett fukttest (båda testerna tillsammans får du till ett rabatterat pris). Att regelbundet göra en besiktning av gasolsystemet i ditt campingfordon är viktigt för att undvika olyckor. Det är inte längre obligatoriskt att besikta gasolsystemet i husvagnar och husbilar, men vi på Opus Bilprovning rekommenderar ändå att du gör detta regelbundet för din egen och andras säkerhet. Vissa campingplatser även att detta är gjort för att du ska få campa där.

Ett antal olyckor händer tyvärr varje år på grund av läckande gasolsystem i denna typ av fordon. Många av dem skulle enkelt ha kunnat undvikas med hjälp av ett snabbt test, så boka ditt gasoltest redan idag.

Andra tips för att förbereda husvagn & husbil
Precis som bilen behöver förberedas innan du åker på långresa finns det några enkla steg som kan vara bra att genomföra innan du ger dig ut med ditt campingfordon:

  • Kolla att däcktrycket är rätt och att däcken har godkänt mönster och är fria från sprickor eller skador.
  • Kontrollera att kopplingsanordningen är i gott skick på din husvagn, inklusive att kablar för broms och bromsljus fungerar.
  • Kontrollera att alla reflexer sitter på plats och att bromsljus och backljus fungerar.
  • Passa på att göra en ordentlig städning på våren. Ta ur dynor och slå ur damm, rengör alla ytor invändigt och utvändigt.
  • Testa all utrustning såsom spis, kylskåp, belysning med mera.

När det väl är dags för dig att ge dig iväg är du varmt välkommen in för att väga din husvagn eller husbil. Att åka för tungt lastad kan både vara farligt och kan ge dig böter om polisen stoppar dig. Det är lätt hänt att man överlastar då viktgränserna brukar vara snålt tilltagna. Vägningen kostar en ynka hundralapp och du behöver inte boka tid i förväg. Det är bara att komma förbi på drive-in på de stationer som erbjuder tjänsten. Välkommen!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.