Besikta bilen hos Opus Bilprovning
2 Maj 2019 Tips inför MC-säsongen

Tips inför MC-säsongen

​Här kommer lite tips på saker som kan vara bra att kontrollera innan du ger dig ut på vägarna med din tvåhjuliga (eller trehjuliga) vän.

För dig som kör MC är det extra viktigt att ha ett fordon där allt fungerar prickfritt för att undvika onödiga olyckor.

Först av allt - kolla skicket på däcken. Däcken slits snabbt på en motorcykel och särskilt om du har tänkt ge dig ut på vägarna söderut i Europa där det är tillåtet att köra snabbare än på svenska vägar bör du se till att ha en rejäl marginal i mönsterdjupet för att slippa spendera en eller flera dagar i väntan på däckbyte mitt under semestern. Minsta tillåtna mönsterdjup på MC-däck är 1 mm i huvudmönstret, men det ska verkligen ses som ett minimimått. Om du börjar närma dig detta är det bättre att byta däcken redan i början av säsongen för bibehållen säkerhet när du kör.

Nästa steg du kan ta är att följa våra checklista inför besiktningen. Oavsett om det är dags för besiktning av din MC nu eller senare ger den dig en snabb överblick kring det viktigaste. Det här kan du kontrollera själv:

  • Se efter att alla reglage fungerar och att alla kontakter sitter fast och ger signal som de ska.
  • Kontrollera belysning, blinkers, reflexer och signalanordning.
  • Ta en titt på kedjan och kedjelåset så att de är rätt monterade och inte glappar.
  • Kontrollera bromsarna fram och bak - se efter om bromsbeläggen verkar slitna eller om de har skador. Då är det bäst att byta dem omedelbart.
  • Se efter så att det inte har uppstått några vassa kanter på skärmen ovanför strålkastaren eller på vindskyddet.
  • Kontrollera bränsleslangar och bromsslangar så de inte har sprickor, verkar torra eller har skador.
  • Testa framgaffelns funktion - verkar den fjädra som den ska? Samma sak med stötdämparna bak. Är de täta?
  • Se efter så att det inte verkar finnas några oljeläckage från motorn eller andra delar.
  • Du som har en motorcykel som är nyare än 1984 års modell måste även kontrollera helljuslampan.

Om du har en trehjulig motorcykel måste du komma ihåg att alltid ha en varningstriangel med dig.
Om du ändå känner dig osäker på om allt är OK kan du boka Opus MC-test så går en av våra duktiga besiktningstekniker igenom ditt fordon och ger dig ett protokoll över din motorcykels skick och låter dig veta om det finns något som kan behöva åtgärdas.

Opus MC-test är även ett utmärkt sätt för dig att få reda på om en motorcykel är värd att köpa för det pris som begärs när du handlar begagnat. Be ägaren om att få göra testet innan du skriver på köpekontraktet. Du som säljer din motorcykel kan använda protokollet för att visa potentiella köpare att de verkligen får valuta för sina pengar.

När ska min motorcykel besiktas?
Till skillnad från vanliga personbilar som besiktas var 14:e månad ska besiktning för motorcyklar göras med två års mellanrum. Den första besiktningen ska göras inom fyra år från att motorcykeln togs i bruk, så för en helt ny MC kan det vara bra att passa på att göra Opus MC-test däremellan. Du kan påverka inställelseperioden för din MC genom att boka din nästa besiktning tidigare. Då får du en ny inställelseperiod som gäller för nästkommande besiktningar. Det kan till exempel vara smart att boka in en besiktning innan MC-säsongen sätter igång så att du har tid att åtgärda eventuella problem innan det är dags för sommarens långturer. En annan variant kan vara att besikta i slutet av säsongen så att du kan ta hand om din MC i garaget under vintern.

Grönare MC-besiktning
När du väljer Opus Bilprovning som ditt besiktningsföretag bidrar du till en grönare framtid. Sedan början av 2016 är vi ett 100% klimatkompenserat företag, Boka din MC-besiktning hos oss redan idag!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.