Besikta bilen hos Opus Bilprovning
15 Maj 2019 Städa bilen invändigt

Städa bilen invändigt

Det är inte bara bilens utsida som måste hållas i skick. Lika viktigt är det då och då att rengöra och kontrollera insidan, både för trivselns och för säkerhetens skull. Just på våren passar det bra att ta ett extra varv invändigt så att du får bort vinterns smuts och grus.

Det är inte bara bilens utsida som måste hållas i skick. Lika viktigt är det då och då att rengöra och kontrollera insidan, både för trivselns och för säkerhetens skull. Just på våren passar det bra att ta ett extra varv invändigt så att du får bort vinterns smuts och grus.

Steg ett är givetvis att tömma bilen på onödiga föremål, ta ur mattorna och dammsuga ordentligt. Tvätta mattorna och låt dem torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem för att undvika mögelbildning. Det kan även vara bra att applicera textil- eller läderrengöring för att bilen ska kännas fräschare.

Passa gärna på att kontrollera att reservdäcket är i skick alternativt att ditt däcklagningskit är redo om det skulle behövas. Se efter så att varningstriangeln är hel samt att du har ett första hjälpen-kit. En ficklampa eller pannlampa med nya batterier kan vara praktiskt att ha i handskfacket året runt om något skulle hända på kvällstid. En reflexväst är också ett bra komplement. Även om det inte är lagkrav på dessa i Sverige ger de dig extra säkerhet om du måste kliva ur bilen på en mörk väg.

Putsa rutorna invändigt
Att putsa rutorna invändigt är det många som glömmer, men det är väldigt viktigt för säkerheten. Det är lätt att bli bländad om insidan är dammig eller har en smutsig hinna som även kan göra att det blir svårare att se på kvällstid. Vanlig fönsterputs eller diskmedelslösning och en trasa är allt du behöver för att få rutorna rena igen. Passa även på att damma andra öppna ytor samtidigt.

Kontrollera bälten och annan invändig utrustning
När du städar bilen invändigt har du ett perfekt tillfälle att ta en extra titt på den invändiga utrustningen. En av de absolut viktigaste delarna är bilens bälten. Börjar dina bilbälten bli slitna i kanten? Då är det definitivt dags att byta ut dem! Om de är i för dåligt skick kan du få nedslag på detta vid besiktningen, men framför allt är det för din egen skull som bältena ska vara i gott skick. Vid en kraftig inbromsning eller en krock måste bältena fungera och självklart inte slitas itu för att de har skador.

Kontrollera även att bälteslåsen och bältesmekaniken fungerar på samtliga bilbälten. Om du transporterar barn i bilen är det även viktigt att kontrollera fästpunkterna för bilbarnstolar. Andra saker som kan vara bra att kontrollera är att alla reglage fungerar, särskilt dem som du kanske inte använder så ofta såsom knappen för varningsblinkers, reglaget för dimljus eller inställningen för ljusets höjd.

Få tid för besiktning eller fordonstest snabbt
Vi på Opus Bilprovning har slippa vänta-garantier så att du alltid ska få en besiktningstid när just du behöver den. Om du till exempel har ett fordon som har varit avställt och som du vill ta ut snabbt på vägen på våren kan det vara skönt att veta att du högst behöver vänta 24 timmar på att få besiktningstid (gäller lätta fordon). Eller så kollar du om någon station i din närhet har öppet för drive-in och kommer in direkt.

Även andra tjänster såsom våra fordonstester brukar det gå snabbt att få en tid för, så ta en titt i vårt bokningssystem idag. Våra fordonstester är perfekta att lägga in mellan varven om du är osäker på skicket hos din bil, husvagn, husbil eller motorcykel. Det är särskilt viktigt för fordon som bara besiktas vartannat år. På den tiden kan mycket hända, så gör gärna ett fordonstest så får du snabbt koll på om det finns något som kan behöva åtgärdas innan skadan blir större.

Fordonstesterna är även utmärkta komplement när du ska sälja din bil. Lägg till protokollet i din försäljningsannons så får potentiella köpare snabbt en översikt gällande fordonets skick och du har ett gott argument för att få ut det pris du begär.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.