Besikta bilen hos Opus Bilprovning
4 Juli 2019 Fordonsbesiktningens historia

Fordonsbesiktningens historia

Att man måste besikta bilen är idag självklart, men det har inte alltid varit så. Det är bara knappt över 50 år som bilbesiktningen har varit obligatorisk, men på den korta tiden har det hänt otroligt mycket.

En stor del av de förbättringar som har skett i form av trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan kan härledas till besiktningsverksamheten.

Den första provverksamheten för besiktning påbörjades i juli år 1964. Riksdagen och regeringen hade år 1963 grundat Bilprovningen då man såg att det fanns stora problem med olyckor som skedde på grund av brister i de bilar som rullade ute på vägarna. Provverksamheten startades upp på sju orter; Stockholm, Helsingborg, Kalmar, Västervik, Söderhamn, Arvika och Oskarshamn.

Under året utökade man antalet besiktningsstationer till hela 108 stycken och i början av 1965 var den officiella, obligatoriska besiktningsverksamheten igång. Redan under samma år märkte man en markant förbättring i olycksstatistiken.

I början av 1970-talet började man utföra miljökontroller av fordon och 1976 blev det obligatoriskt med avgasrening hos fordon. År 1989 infördes kravet på katalysator i nya bilar och sedan dess har det skett stora framsteg inom avgasrening och att skapa effektivare motorer med lägre bränsleförbrukning.

Avreglering av besiktningsmarknaden
Ända fram till år 2010 hade Svensk Bilprovning monopol på besiktning av bilar i Sverige. Även om marknaden officiellt öppnades upp för nya aktörer under sommaren detta år var det svårt för nya företag att komma in på marknaden, då Bilprovningen fortfarande ägde samtliga existerande stationer. År 2012 beslutades att Bilprovningen skulle delas upp i tre delar och Opus Bilprovning var en av de aktörer som köpte en del av de besikt​ningsstationer som Svensk Bilprovning ålades att sälja för att bryta monopolet. Därifrån har vi utökat vår verksamhet gradvis och stadigt vuxit till att bli ett av Sveriges största besiktningsföretag.

Tack vare avregleringen av marknaden har antalet besiktningsstationer i Sverige ökat rejält från 187 stycken till 512 stycken (1 maj 2019) och det blir fler varje år. Vi på Opus Bilprovning försöker alltid hitta nya platser för att etablera oss så att du som kund får en kortare resväg till stationen. Bättre för dig och bättre för miljön.

Bättre för dig som kund
Den största skillnad som många kunder har lagt märke till är att det har blivit mycket lättare att få en besiktningstid jämfört med hur det var tidigare. Avregleringen har lett till ett ökat kundfokus, vilket kommer dig till nytta. Opus Bilprovning jobbar hårt på att hitta lösningar som passar våra kunder och har därför infört slippa vä​nta-garantier. Till exempel så garanterar vi dig en besiktningstid inom 24 timmar för lätta fordon (t.ex. personbil, lätt lastbil och lätt buss) och att du ska få en efterkontroll utförd på din bil inom 20 minuter. Det har blivit enkelt att boka tid tack vare att vi erbjuder bokning både på nät​et och via telefon (0775-500 300). Vi har ofta kvälls- och helgöppet för att passa dig som kund bättre. Alla våra stationer erbjuder även drive-in/drop-in-besiktning för personbilar, vilket innebär att du helt enkelt kan åka till stationen utan att boka tid i förväg. Det är bara att anmäla dig på stationen, ta en kaffe och snart är det din tur att få bilen besiktad.

Välkommen in till Opus Bilprovning när det är dags att besikta bilen!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.