Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 Nov 2019 Besikta bil och släpvagn samtidigt

Besikta bil och släpvagn samtidigt

Vet du om att du kan besikta din bil och släpvagn eller husvagn samtidigt hos oss på Opus Bilprovning? På så sätt sparar du både tid och resväg till besiktningen. Dessutom klimatsmart!

Så här bokar du besiktningstid för bil och släp
Det är enkelt att boka besiktning för båda fordonen samtidigt. Börja med att fylla i dragbilens registreringsnummer i vårt bokningssystem. Därefter lägger du till ditt släp eller din husvagn i rutan nedanför.

I nästa steg väljer du station och tid. Du får förslag på stationer i närheten av den ort där dina fordon är registrerade, men självklart kan du välja en annan av våra stationer för att genomföra din besiktning. Det är endast stationer som tar emot släpvagnar respektive husvagnar som syns i sökningen.

Sist fyller du i dina kontaktuppgifter och bekräftar bokningen. Du kan betala direkt på nätet alternativt betala med kort på stationen i samband med besiktningen. Kom ihåg att alla våra stationer är kontantfria.

Välkommen att boka din besiktning här och nu hos oss på Opus Bilbesiktning!

Vikten av att köra med rätt viktfördelning

Rubriken må vara vitsig, men det här är verkligen ett viktigt ämne. Särskilt noga bör du vara när det kommer till körning med släp och än mer när du kör med släp på hala vägar.

Den här videon visar tydligt vad som kan hända om du lastar för tungt i bakre delen av ett släp. En mindre sladd kan göra att hela ekipaget kommer i svängning. Ligger vikten för långt bak riskerar du att inte kunna stabilisera bilen och släpet igen.

Fördela vikten nära mitten

Försök alltså att fördela vikten så nära mitten av hela ekipaget som möjligt. I de flesta fall innebär det att försöka lasta långt fram i släpet eller husvagnen. Skulle du behöva transportera något som är baktungt kan du delvis kompensera för det genom att lägga exempelvis en säck sand eller ett annat tungt föremål (givetvis fast förankrat) i bilens baklucka eller i främre delen av släpet.

Rätt tryck på dragkroken

Det är viktigt att det blir tillräckligt mycket tryck på dragkroken för att släpet ska gå stabilt. Ett mycket baktungt släp kan göra att du får sämre grepp med bakhjulen på din bil, vilket också kan förvärra situationen.

Sänk hastigheten och tänk på avståndet

Tänk på att köra extra försiktigt med släp när det är halt ute. Om du skulle få sladd kan ekipaget reagera mycket kraftigt om du parerar på samma sätt som om du bara skulle köra med din bil. Sänk hastigheten och håll ordentligt avstånd till fordonet före dig.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.