Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Feb 2020 Importera bil från utlandet

Importera bil från utlandet

Importera bil från utlandet

Din drömbil finns i ett annat land. Hur importerar du bilen till Sverige? Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller vid en bilimport.

Numera importeras många bilar från utlandet. Ofta kan det vara både billigare och finnas ett bättre urval. Du kanske till exempel är på väg att flytta hem från ett EU-land och vill ta med dig bilen. Det går att lösa. Du står redan registrerad som ägare av fordonet, så se till att du har båda delarna av registreringshandlingen så kommer ursprungskontrollen enkelt att bli godkänd.

Bra att tänka på vid bilimport från ett EU-land:

  • Kontrollera bilens identitetsmärkning, vanligtvis hittar du den instansad i bilens chassi och på en tillverkningsskylt. Samma uppgifter ska även stå på bilens registreringspapper. Om de inte stämmer överens är risken stor att bilen är stulen. Se till att få alla delar av ägarbeviset, annars riskerar du att ursprungskontrollen inte blir godkänd.
  • Bilen ska uppfylla samma krav på säkerhet och avgasrening som gäller för bilar i Sverige. EG-typgodkända bilar godkänns i Sverige utan ytterligare krav på dokumentation gällande bilens tekniska status. Undantag kan göras för veteranbilar och bilar som tillverkats i mycket små serier. Om du vill importera en ovanlig bilmodell, gammal eller ny, rekommenderar vi dig att kontakta oss så hjälper vi dig.
  • En del bilar behöver anpassas för svenska vägar som till exempel amerikanska bilar som har en annan standard gällande belysning.
  • Köp och import av en ny bil från ett EU-land ska anmälas till Skatteverkets kontor i Ludvika.

Vill du veta mer? Ta en titt på vår video om import av fordon från EU-länder.

Vad gäller vid bilimport från USA eller ett land utanför EU?
Kanske har du hittat din drömbil, en riktigt snygg ”jänkare”, som du vill glida runt i nu till sommaren. Men den finns i Texas, USA. Går det att lösa tänker du. Visst gör det det, men det är några saker som måste kollas och göras innan du har den i på plats hemma i ditt garage:

  • Det är samma krav gällande ursprungskontrollen, du måste ha tillgång till giltiga registreringshandlingar som stämmer överens med fordonets identitet.
  • Om det är en biltyp som inte finns i Sverige sedan tidigare kan det krävas handlingar som till exempel beskriver bilens tekniska utförande. Det kan också finnas behov att göra justeringar av bilen för att den ska bli godkänd för svenska vägar.
  • En importerad bil från ett land utanför EU eller EES måste alltid förtullas. Info hittar du på Tullverkets sajt

Kolla in vår video import av fordon från tredje land så får du veta mer om hur det hela går till.

Har du frågor gällande registreringsbesiktning av din importerade bil är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kontaktar någon av våra besiktningsingenjörer dig!

Formulär: Frågor om registreringsbesiktning/kontakt med besiktningsingenjör

Boka registreringsbesiktning hos Opus

Behöver du hjälp med registreringsbesiktning?

Behöver du hjälp med registrerings-besiktning?

Opus besiktningsingenjörer är experter på registreringsbesiktning och svarar gärna på dina frågor om besiktningen och bokning.