Besikta bilen hos Opus Bilprovning
9 Mars 2020 Vänta med däckbytet

Vänta med däckbytet

Har du vårkänslor och vill byta till sommardäck?
Läs det här först.

Vänta med däckbytet

Det känns som om våren äntligen är på väg. Men marsvädret är alltid nyckfullt, det kan snabbt skifta och temperaturen sjunka.

Det är förrädiskt med soliga vårdagar då det fortfarande kan finnas snö och is på vägen som befinner sig i skugga större delen av dagen. Underkylt regn kan också skapa problem.

Vinterdäck ska enligt lag sitta på fram till 31 mars men det kan vara läge att vänta med däckbytet ett tag till. Du får ha dubbdäck fram till 15 april eller längre om det är vinterväglag på vägarna du kör. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost kvar på någon del av vägen eller väggrenen.

Det är farligt att köra med sommardäck på vinterväglag och i kyla. Risk för halka är självklar men även köregenskaperna blir sämre. Det kan också bli en dyr historia om du kör med olagliga sommardäck. Det är Polisen som avgör ifall det är vinterväglag på platsen du befinner dig.

Men det finns ju odubbade vinterdäck som man kan köra med året runt tänker du. Och slipper byta däck två gånger per år? Odubbade vinterdäck är inget som rekommenderas för sommarkörning. Bromssträckan blir mycket längre, de slits snabbare och ökar bränsleförbrukningen. Det blir sämre både ur säkerhets- och miljöperspektiv.

Besikta din bil hos Opus

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.