Besikta bilen hos Opus Bilprovning
23 April 2020 Gammal kärlek rostar aldrig. Eller?

Gammal kärlek rostar aldrig. Eller?

Äntligen dags att plocka fram sommarbilen

Veteranbil

Sanden har sopats bort från gatorna, fåglarna kvittrar och tussilagor lyser gula i backen. NU är det
äntligen dags att ta ut sommarbilen! Ge den lite extra kärlek innan du ger dig ut på första bilturen:

  • Även om du tvättade bilen innan vintern är det bra att göra det igen. Det samlas alltid damm och smuts oavsett var den förvaras. Satsa på en ordentlig rengöring både invändigt och utvändigt.
  • Se över däcken. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm, vara hela utan synliga sprickor, bulor, stenar eller liknande. Om däcken är bra justerar du lufttrycket i samtliga däck.
  • Kontrollera att alla lampor och bilbälten fungerar. Backspeglarna ska sitta fast och vara hela.
  • Fyll på spolar-, kylar- och bromsvätska om det behövs. Stämmer oljenivån? Var det länge sedan du bytte olja kan det vara läge att göra det nu i början av säsongen. Byt eventuellt även oljefiltret.
  • Är bilen rätt försäkrad? Veteranbilsförsäkringar gäller en viss tid på året och för ett visst antal mil.

När det kommer till kontroller av bromsar och motor kan det vara svårt att göra dessa själv. Vi har därför utformat två tester som kan vara till din hjälp:

  • Opus Bromstest Kontroller av prestanda hos färdbroms och parkeringsbroms. Vi kontrollerar att parkeringsbromsen tar starkt nog och att bromsverkan är jämn. Rekommenderas om ditt fordon har stått still en längre tid eller om du har bytt detaljer i bromssystemet.
  • Opus Miljötest Miljökontroll av bilar med bensin- eller dieselmotor. Testet syftar till att tydliggöra bilens avgasvärden. Testet hjälper dig att i ett tidligt skede upptäcka om det finns något som inte fungerar optimalt eller om något behöver justeras i exempelvis förgasare eller insprutning.

Gammal kärlek kräver mer

Veteranfordon och motorcyklar besiktas inte varje år. Om du kör långa sträckor eller om ditt fordon är riktigt gammalt kan det hända mycket mellan besiktningarna. Passa på att göra en extra kontroll så att du har en chans att upptäcka eventuella problem innan något större går sönder på din ögonsten.

Lägg in en kontroll emellan besiktningstillfällena i form av Veteranfordonstest eller MC-test.

Besiktad och redo för vägarna?

Vet du när det är dags för kontrollbesiktning av ditt sommarfordon? Om inte så hjälper vi dig gärna - Registrera dig här så får du påminnelser när det är dags för besiktning.

Bokning av såväl besiktning som våra fordonstester gör du enkelt via vårt bokningssystem. Om du har några frågor och önskar personlig service kontaktar du vår kundtjänst på 0775-500 300 eller kontakta oss direkt i chatten som finns på hemsidan.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.