Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Juni 2020 Glad midsommar - och var rädd om dig i trafiken

Glad midsommar - och var rädd om dig i trafiken

Låt bilen stå dagen efter

Midsommarstång

Äntligen är det midsommar igen! Även om det kanske blir ett annorlunda firande detta år på grund av corona, så kan vi ändå njuta av midsommarblomster, sill, ägg och kanske nubbe.

Men midsommar innebär också en av årets mest trafikintensiva helger.

Midsommar känns som starten på sommaren och den efterlängtade semestern. Tyvärr är många stressade och vill snabbt komma fram till sitt midsommarfirande vilket resulterar i bristande hänsyn i trafiken. Det är en bidragande orsak till att flest trafikolyckor sker dagen före midsommarafton.

Tänk därför på att hålla avstånd till bilen framför, hålla rätt hastighet och undvika riskfyllda omkörningar. Dock sker de flesta olyckor med dödlig utgång under midsommardagen. Ofta relaterat till alkohol.

Alkohol och bilkörning

Du kanske tror att alkoholen har gått ur kroppen redan efter några timmar, men den är kvar betydligt längre än så. Tester som gjorts visar att körförmågan är kraftigt nedsatt dagen efter. De påvisar 20 procent sämre körförmåga trots att förarna inte känt sig bakfulla. 

Somliga tycker att de svenska alkoholgränserna är för snävt tilltagna, då man i andra länder kan dricka ett par öl utan att det innebär böter eller förlorat körkort. Utförda tester visar dock att många har svårighet med ett enkelt manövertest redan efter att ha druckit någon enstaka öl. Därför har man valt att ta det säkra för det osäkra och sätta reglerna vid en lägre gräns.

Vi på Opus Bilprovning är mycket måna om att svenska vägar ska vara säkra och föreslår därför att du undviker att köra bil dagen efter att du har druckit, precis som Trafikverket rekommenderar. Stanna kvar en dag till där du är, eller avstå från att dricka alkohol helt om du behöver använda bilen tidigare.   

Motorcykel kräver extra försiktighet

Motorcyklister är en grupp som tyvärr ofta råkar illa ut i sommartrafiken. Många mc-förare är ovana att köra då de endast gör det vid några få tillfällen per säsong. Bilister är ofta ouppmärksamma på motorcyklister och små fel kan leda till stora konsekvenser vid motorcykelkörning.

Ett tips är att se över och  kolla din motorcykel ordentligt innan du ger dig ut på vägarna. Om du inte kört på länge kan det vara läge att ta en körlektion eller två.

Ladda inför resan

Lång resa till midsommarfirandet? Planera din resa och var ute i god tid, kör lugnt och se till att ta pauser. Det kan vara bra att ta med något att äta och dricka för att hålla energin uppe. Passa på att ladda ner vår app innan avresan, då har ni några roliga spel och lekar att roa er med under resans gång som håller er pigga tillsammans!

Vi på Opus Bilprovning önskar dig och dina nära och kära en härlig midsommarhelg!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.