Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 Juni 2020 Att bila med barn i bilen

Att bila med barn i bilen

Så fixar du en trygg, säker och lugn resa

Bilbältesstol

En bilresa med barn behöver inte vara jobbig. Vi tipsar om hur du fixar en trygg, säker och lugn bilresa.

Säkerheten är A och O

Oavsett om det är dags för en kort utflykt eller längre bilsemester är säkerheten a och o. Barn behöver mer skydd i bilen än vi vuxna. Barn ska alltid sitta i en barnstol anpassad till deras ålder, vikt och längd. Stolen måste vara av rätt storlek och inte för gammal.

Om du planerar att köpa en begagnad bilbarnstol måste du vara säker på att den inte varit med i någon krock eller olycka. Kontrollera stolens tillverkningsdatum samt att den inte har några sprickor eller märken.

En bilbarnstol bör bytas ut efter tio år, dels för att den troligtvis har använts mycket och dels för att materialen i sig kan bli spröda och inte längre ge optimalt skydd. Babyskydd slits i regel ännu hårdare, bland annat på grund av att man ofta lyfter dem i och ur bilen. Här rekommenderas att man byter ut dem vart femte till vart sjunde år.

Se alltid till att välja en godkänd bilbarnstol eller bälteskudde. En bilbarnstol bör vara E-märkt (ECE R44) och/eller ha märkningen I-size (UNR1920) som anger certifiering för isofix-stolar. Välj en stol med Plus Test som är en kontroll för att avgöra stolens förmåga att skydda barnets nacke.

Bilbarnstol

 

Bakvänd barnstol är säkrast för små barn

Upp till åtminstone 4 års ålder (eller till en vikt av 25 kg) bör barn sitta bakåtvänt. En bakåtvänd barnstol är upp till fem gånger säkrare vilket beror på att ett barns huvud är både större och tyngre i förhållande till resten av kroppen. Vid en kollision slungas huvudet framåt och kan orsaka svåra skador om barnet sitter vänt framåt. Sitter de däremot vända bakåt fångas den mesta av kraften upp av bilbarnstolen.

När barnen är gamla nog att sitta framåtvända bör de fortsatt använda barnstol, när de är långa nog kan de sitta på en bälteskudde. Vänta till dess att barnen har nått en kroppslängd över 135 centimeter innan ni bara använder bilbältet. Det är först då som bilbältet ger rätt skydd. Biltillverkarna har utgått ifrån full kroppslängd när de har skapat bilens säkerhetssystem och ett bilbälte som används på en för kort person kan göra mer skada än nytta vid en olycka.

Bälteskudde

Forskare rekommenderar att bälteskudden används för barn som är tio till tolv år gamla för att uppnå optimalt skydd. Kom ihåg att alltid koppla ur krockkudden om ett barn som är kortare än 140 centimeter åker med i passagerarsätet fram.

Babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde - se alltid till att de är monterade på rätt sätt enligt tillverkarens anvisningar. Bältet och fästningsremmarna måste vara sträckta för att stolen ska ge rätt skydd.


Långresor med barn

Långa bilresor med barn kan bli till en rejäl ansträngning om man inte är väl förberedd. Ett plötsligt panikstopp vid vägkanten på E18 då man glömt att fråga om barnet behövde gå på toaletten vid förra pausen är knappast kul eller säkert.

Bråkande syskon som tycker baksätet är för trångt eller trötta småbarn som gråter långa sträckor ökar stressnivån och försämrar humöret. Då kan det kännas jobbigt att vara förälder. Men det finns saker du kan göra för att förenkla resan. Det handlar framför allt om att ta sig tid innan och under resan:

  • Planera och förbered barnen

Det gäller att alla har rätt förväntning, förklara hur bilresan kommer att se ut, hur lång bilfärden är, vilka pauser ni planerar, kanske är det vid någon rolig lekpark och vilken målbild de har satt upp framför sig.

  • Ta paus ofta

Det hjälper barnen, dig som kör och andra passagerare att hålla sig pigga och humöret uppe. Att sträcka på benen och att peta in en extra toalettpaus minskar risken för onödiga stopp på resan.

  • Ta med något att äta och dricka

Lågt blodsocker orsakar ofta att barnen blir griniga och tröttnar snabbare. Ett par flaskor vatten, kanske en frukt eller ett par smörgåsar räddar läget.

  • Underhållning hjälper

Därmed inte menat att man måste investera i DVD-anläggningar för varje barn eller ge dem varsin iPad att spela på hela resan. Istället kan det vara smart att ta med en spännande ljudbok, leka någon lek (vi har ett par bra tips i vår app) eller att prata om allt kul ni ska hitta på tillsammans när ni kommer fram.

  • Rätt temperatur

Se till att hålla en relativt sval temperatur i bilen, försök att vädra kontinuerligt. Kanske behövs solen skärmas av med solskydd, eller med en solhatt.

  • Krisläge

Ta alltid med plastpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper utifall någon skulle bli åksjuk.

  • Utnyttja ett mindre barns sömn

Planera de längre körsträckorna den tiden barnet normalt sover. Avfärd efter kvällsläggning kan vara ett smart alternativ.

 

Trevlig resa önskar vi på Opus Bilprovning!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.