Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Aug 2020 Besikta ditt sommarfordon nu - så är det redo till våren!

Besikta ditt sommarfordon nu - så är det redo till våren!

Välj själv besiktningsperiod för motorcykel, husvagn, släpvagn eller hobbyfordon

Veteranbil

En stark fördel med att ändra och lägga besiktningsperioden för motorcyklar och andra sommarrelaterade fordon till hösten, är att du hinner åtgärda eventuella problem under vintern.

Om besiktningen genomförs under hösten utan anmärkning kan du under våren istället sätta igång och köra på en gång!

Boka enkelt online eller i app

Hos oss på Opus Bilprovning är det enkelt att boka besiktningstid. Du använder vår onlinebokning alternativt bokar direkt i vår app (tillgänglig för både Android och iOS). Välj den station och tid som passar dig bäst, ange typ av besiktning och betala direkt online eller med kort på stationen när du besiktar ditt fordon.

Ha bättre koll!

Hemsidan och appen hjälper dig också att få koll på när det är dags för kontrollbesiktning av ditt fordon. I appen lägger du till dina fordon och får därefter notifieringar direkt i din mobila enhet. På hemsidan registrerar du dina fordon, lägger till din e-postadress och/eller mobilnummer och får påminnelser i god tid när det är dags för besiktning.

Regler för motorcykel, husvagn och lätt släp

Från och med den månad du tar ditt fordon i bruk ska den första kontrollbesiktningen göras inom fyra år. Datum för ibruktagande hittar du på registreringsbeviset till ditt fordon.

När den första besiktningen är gjord ska följande besiktningar göras vartannat år (senast 24 månader från den föregående fullständiga tillsynen). Du kan alltid välja att besikta fordonet tidigare och på så sätt flytta besiktningsperioden till en tid på året som passar dig.

Har du ett fordon äldre än 30 år?

Fordon som är äldre än 30 år kallas hobbyfordon. Det är personbilar, lätta lastbilar och motorcyklar som är 30 år och äldre - fram till 1951 års modell. De ska besiktas vartannat år (senast 24 månader från senast godkända och fullständiga koll).

För att reglerna om vartannat år ska börja gälla krävs att fordonet har genomgått en godkänd och fullständig inspektion efter att fordonet har fyllt 30 år. Äldre fordon i yrkesmässig trafik är dock undantagna från denna regel och ska besiktas varje år.

Fordon som är äldre än årsmodell 1951 räknas som veteranfordon. De är befriade från besiktningskravet, men givetvis kan det vara bra att utföra någon form av fordonstest då och då beroende på hur mycket de används.

Opus Bilprovning erbjuder också ett veteranfordonstest, där vi går kollar ett antal viktiga saker som kan vara svåra att testa själv utan rätt utrustning. Självklart får du vara med under testet.

Få bättre koll med fordonstester

Eftersom hobbyfordon, motorcyklar och liknande endast behöver besiktas vartannat år kan det vara bra att då och då göra någon form av test för att få bättre koll på fordonets skick. Med Opus Fordonstester får du en oberoende utvärdering av fordonets skick och information kring om det finns något som behöver åtgärdas, utan att det rapporteras till någon myndighet.

Med hjälp av våra tester får fordonet en grundlig genomgång och du får ett protokoll som du kan använda för att planera eventuella reparationer. En fordonstest kan också användas som extra underlag vid en försäljning att ditt fordon.

För husvagnar och husbilar finns utöver fordonstesterna även gasolkontroll och Opus Fukttest.

 

Välkommen att boka en tid hos oss på Opus Bilprovning redan idag!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.