Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 Jan 2021 Kör säkert på vintervägarna

Kör säkert på vintervägarna

Viktigt med rätt hastighet och rätt körteknik

Vinterväg

Nu har vi äntligen vinter i stora delar av landet. På många platser har det kommit mycket snö och det är också riktigt halt, särskilt på morgnar och kvällar.

Vinterdäcken är dock inget universalmedel mot halka. Du måste alltid vara på din vakt och köra försiktigt. Här kommer lite tips kring hur du kör säkrare på hala vägar.

Rätt hastighet är faktor nummer ett när det gäller körning på hala vintervägar. Det innefattar även hur du styr, accelererar, bromsar. Din bilkörning bör vara lugn och långsam annars tappar du snabbt kontrollen över bilen.

Rätt körteknik

Det är inte alltid möjligt att hålla den hastighet som står på vägskyltarna. Den är för övrigt den maximala tillåtna hastigheten - inte ett minimimått. Anpassa alltid hastigheten till väglaget och vägens utseende. Är det mycket kurvor sänker du hastigheten. Du bör hålla längre avstånd än normalt eftersom bromssträckan blir längre när det är halt.

Det är lätt att få sladd om man trampar för hårt på gasen eller vrider för kraftigt och hastigt på ratten. Gasa och bromsa därför försiktigt. Planera inbromsningar i tid. Du vill inte riskera att glida ut i en korsning för att du har börjat bromsa för sent, eller riskera att hjulen låser sig. Har du ABS gör bilen detta åt dig, annars måste du själv pumpbromsa.

Rätt växel vid rätt tillfälle

Kör på så hög växel som möjligt för att undvika att hjulen spinner loss. Det är även ett tips om du har svårt att komma upp i en backe från stillastående. Prova att starta på tvåans eller treans växel istället för ettan så brukar det vara lättare att komma upp.

I nedförsbacke bör du istället använda en lägre växel och utnyttja motorbromsen i så stor utsträckning som möjligt.

Parera en sladd

Om din bil skulle få sladd är det viktigt att du vet hur du ska parera. Om bakänden exempelvis svänger ut mot vänster ska du också vrida ratten mot vänster, men med försiktighet. Parerar du för kraftigt kan det leda till en sladd i andra riktningen. Antisladdsystem hjälper dig delvis till att reda ut en kritisk situation, men förlita dig aldrig helt på det.

Det är viktigt att du som förare vet hur du ska agera om du får sladd. Öva gärna på en öppen plats utan hinder och andra trafikanter för att testa hur din bil beter sig. Det är skillnad på framhjulsdrivna, bakhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna bilar. Ett annat alternativ är att boka en halkkörning. Det ger dig möjlighet att öva i en säker miljö.

Om olyckan är framme

Om du skulle köra i diket eller råka ut för en olycka, sätt alltid igång bilens varningsblinkers direkt. Ta helst på dig en reflexväst innan du kliver ur bilen, särskilt om det är mörkt, snöar eller är dimmigt. Placera sedan ut en varningstriangel cirka 100 meter bakom din bil för att uppmärksamma andra trafikanter på olyckan.

Om du själv inte kan få upp bilen ur diket själv ringer du efter bärgningshjälp. Skulle det handla om en olycka där polis eller räddningstjänst behöver tillkallas kan du använda funktionen i appen Opus Bilprovning som hjälper dig att ta fram din exakta position innan du ringer 112.

Handlar det om en lättare dikesavkörning kan det ibland gå att komma loss på egen hand. Ha alltid en flaska med sand i bakluckan så att du kan sanda bakom dina däck och få väggrepp eller använd en filt som du lägger bakom hjulen.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.