Besikta bilen hos Opus Bilprovning
19 Mars 2021 Vårstäda bilen och den blir som ny!

Vårstäda bilen och den blir som ny!

Vi hjälper dig att "tvätta rätt"

Tvätta bilen

Det är dags att ge din bil lite extra kärlek efter vintern och tvätta bort vägsalt, oljerester och smuts. Vi hjälper dig att ”tvätta rätt”.

Rätt tvättplats

Tvätta bilen på en plats som är anpassad och utrustad för att ta hand om smuts, oljerester, vägsalt och giftiga tungmetaller. Tvätta din bil på ett skonsamt och miljövänligt sätt.

I ett flertal kommuner är det inte längre tillåtet att tvätta hemma på uppfarten och är det tillåtet är det definitivt inte miljövänligt. Åk istället till en tvättplats eller gör-det-själv-hall. Din trädgård och naturen kommer tacka dig för att du agerar klimatsmart.

Avspolning och avfettning

Börja med att noggrant spola av bilen. Försök att även spola av underredet där mycket salt brukar fastna i springor och på sikt kan orsaka rostangrepp.

Om du väljer att tvätta i en automat finns det ofta specialprogram som inkluderar tvätt av underrede.

Om bilen är väldigt smutsig rekommenderar vi en avfettning. Viktigt att du noggrant läser anvisningen för miljöavfettningsmedlet.

Du börjar nerifrån och jobbar dig uppåt. På så sätt undviker du att smuts rinner ner över bilen och skapar ränder som kan vara svåra att ta bort. Avfettningsmedlet ska sedan verka i några minuter. Spola noga bort avfattningen nedifrån och upp i svepande sidogående rörelser. Använd helst en högtryckstvätt.

Tvätta uppifrån med raka drag

Nu kan du tvätta bilen med varmt vatten, en mjuk våfflad tvättsvamp och milt bilschampo. Börja uppifrån och jobba dig neråt med raka drag så undviker du repor. Byt vatten ofta så att du inte gnuggar in smuts i lacken.

Rengör även däcksidor och fälgar. Du kan behöva en borste för att skrubba rent smutsigt ingrodda fälgar, och rikligt med bilschampo för att få bort till exempel oljefläckar.

Renspolning

Spola bilen ren nerifrån och upp. Det kan låta bakvänt, men vattnet rinner av bättre över en ren yta och smutsen fastnar inte på nytt. Använd en gummiskrapa för att ta bort det vatten som inte rinner bort av sig själv.

Ta för vana att alltid torka bilen med ett sämskskinn efter tvätt. Kalket kan göra så att det blir kalkringar på rutor och lack vilket kan väldigt svårt att få bort.

Det mest miljövänliga du kan göra är att vaxa bilen regelbundet. En vaxad bil är lättare att hålla ren eftersom smuts inte fäster lika lätt. Den blir lättare att tvätta och du kan använda miljövänliga rengöringsmedel.

Städa under huven

Lyft på huven för att rensa bort löv och annat skräp som fastnat där under vintern. Ibland är det enklare att dammsuga bort allt skräp. Om det behövs en motortvätt kan det vara bättre att överlåta det till ett proffs så att inget vatten kommer in på fel ställe.

Insidan räknas också!

Passa på att vårstäda insidan av bilen med hjälp av följande steg:

  • Ta ur samtliga mattor. Skaka först bort smuts och tvätta dem sedan med vatten och rengöringsmedel. Låt dem torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem i bilen.
  • Ta ut allt annat som går att ta loss invändigt. Dammsug bilens alla skrymslen och vrår noggrant för att få bort allt grus, damm och smuts. Under sätena samlas det en hel del. Använd ett munstycke med mjuk borste när du dammsuger instrumentpanel och plastytor så kommer du åt bättre i alla skarvar.
  • Torka av instrumentpanel, handtag, dörrsidor och övriga detaljer med en fuktig trasa alternativt en fiberduk. För de mindre delarna som till exempel knappar kan du använda en mjuk tandborste. Viktigt att du inte tar för mycket vatten då det kan rinna ner i reglage och andra känsliga delar.
  • Putsa samtliga fönster och speglar inifrån. Det är viktigt att du får bort fett och smuts där det kan tänkas skymma sikt eller skapa reflexer som kan störa bilkörningen.
  • Rengör bilklädseln med textil- eller läderrengöring beroende på material i säten.

När du ändå är igång kan du passa på att kolla:

  • Behöver torkarblad bytas?
  • Finns det allergi i familjen? Montera in ett pollenfilter i bilen
  • Finns det spolarvätska?
  • Fungerar bälten, lampor och reglage som de ska?
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.

Att tänka på inför besiktningen

Förbered dig inför besiktningen

Vem vill inte att bilprovningen skall vara enkel och smidig? Ta del av våra tips inför bilbesiktningen och undvik onödiga anmärkningar som du enkelt kan fixa själv.