Sverige är ju ett stort land, så när det kan vara full vår i söder kan det ju fortfarande vara kallt och vinterväglag i norr. Vinterdäck ska enligt lag sitta på fram till 31 mars men du får ha dubbdäck fram till 15 april eller längre om det är vinterväglag på vägarna du kör på. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost kvar på någon del av vägen eller vägrenen.
Det är riskabelt att köra med vinterdäck på sommarväglag. Vinterdäck är mer instabila, särskilt vid en undanmanöver. De slits snabbare på sommaren och ökar bränsleförbrukningen. Vinterdäck är också en stor nackdel vid varmare väderlek – bromssträckan blir mycket längre på både torrt och vått väglag. Dessutom riskerar du böter. ext
Innan du gör däckbytet bör du se över och kolla status på dina sommardäck. Det finns ingen exakt siffra på hur länge ett däck håller. Det beror på en mängd olika faktorer som till exempel hur och i vilka väder- och vägförhållanden du kör.
Därför är det alltid bra att se över och kolla sommardäcken innan däckbyte:
När körhastigheten ökar och däcken slits minskar kontaktytan mellan däcket och vägen dramatiskt. Bilden nedan beskriver däckets kontaktyta med vägen vid 3 mm vattendjup i olika hastigheter och mönsterdjup.
Om allt är ok och du ska göra däckbytet själv sätter du det bästa däckparet bak för bästa grepp. Den regeln gäller oavsett om du har en framhjuls- eller fyrhjulsdriven bil. Avsluta alltid med att kolla däckens lufttryck. Vad som gäller för just din bil hittar du vanligtvis på insidan av bildörren.
Lycka till med däckbytet och kör försiktigt!
Behöver du besikta din bil? Vi hjälper dig gärna. Boka tid här och nu.
Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.
Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.