Besikta bilen hos Opus Bilprovning
11 Maj 2021 Är du redo att ta fram ditt sommarfordon?

Är du redo att ta fram ditt sommarfordon?

Nu är det hög tid att ta en titt på sommarfordonet i garaget

Din fina cabriolet, veteranbilen eller din motorcykel har säkert stått ett antal månader vid det här laget och kan behöva en översyn innan du ger dig ut på vägarna.

Även husvagnar och husbilar brukar stå still en större del av året och kan behöva lite extra kärlek.

Förutom att ge dem en tvätt och se efter så att däcken är i ordning finns det ytterligare några åtgärder som kan vara bra att genomföra. En snabb koll av den ​grundläggande tekniken såsom att alla lampor fungerar, att bältena fungerar som de ska, att backspeglarna sitter fast och är hela samt att oljenivån stämmer kan du lätt göra själv. Var det länge sedan du bytte olja kan det vara en bra idé att göra det nu i början av säsongen.

Att bromsarna fungerar tillfredsställande eller att motorn inte släpper ut onödiga mängder skadliga ämnen kan vara svårt att upptäcka på egen hand. Därför har vi på Opus Bilprovning utformat två tester som kan komma till nytta:

  • Opus Bromstest innehåller kontroller av både prestandan hos färdbroms och parkeringsbroms. Vi kontrollerar att parkeringsbromsen tar starkt nog och att bromsverkan är jämn. Det kan vara bra att göra denna form av test om ditt fordon har stått still en längre period eller om du har bytt detaljer i ditt bromssystem.
  • Opus Miljötest är en miljökontroll som kan utföras på bilar med bensin- eller dieselmotor. Testet syftar till att ge dig en bild av hur dina avgasvärden ser ut och kan hjälpa dig att i ett tydligt skede upptäcka om det finns något som inte fungerar optimalt eller om något behöver justeras i exempelvis förgasare eller insprutning.

Extra trygghet för fordon som besiktas sällan
Veteranfordon och motorcyklar besiktas inte varje år, och därför kan det hända mycket mellan besiktningarna - särskilt om du kör långa sträckor eller om ditt fordon är riktigt gammalt. Då kan det vara bra att lägga in en kontroll emellan besiktningstillfällena i form av Veteranfordonstest eller MC-test.

Här genomför vi samma kontroller som vid ordinarie besiktning och du får även muntlig information om fordonets skick och status som kan vara bra att veta ur miljösynpunkt eller trafiksäkerhetssynpunkt. Du får med dig ett protokoll som du kan använda som underlag om det finns något som behöver åtgärdas.

Det kan vara mycket värdefullt att göra ett extra test för att upptäcka eventuella problem som håller på att uppstå. På så sätt kan du åtgärda dem innan något större går sönder på din ögonsten.

Dags för besiktning?
Har du koll på när det är dags att boka kontrollbesiktning nästa gång? Det kan vara särskilt knepigt att komma ihåg detta när ditt fordon besiktas sällan - så passa på att utnyttja våra smarta och enkla system för att få påminnelser om besiktningen. Registrera dig här för att få påminnelser när det är dags för besiktning.

Bokning av såväl besiktning som våra fordonstester gör du enkelt via vårt bokningssystem. Om du har några frågor kan du kontakta vår kundtjänst på 0775-500 300.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.