Besikta bilen hos Opus Bilprovning
7 Juni 2021 Packa säkert inför semesterresan

Packa säkert inför semesterresan

Vi ger dig tips hur du packar rätt inför bilresan

Young man and woman loading their bags into car trunk before going for road trip

Planerar du en bilsemester? Vi tipsar om hur du packar din bil, husbil eller husvagn på ett smart och säkert sätt.

Det kan tyckas självklart, men på vägarna syns både ett och annat ekipage som är totalt överlastat eller i värsta fall farligt lastat. Det är lätt hänt att man underskattar hur mycket lasten faktiskt väger.

Packa bilen säkert

Först och främst är det viktigt att ha koll på hur mycket du får lasta i din bil. Ett tips är att använda funktionen Fordonsupplysning i vår app där du får fram den maximala lastvikten för din bil. Väg väskor och andra föremål för att få koll på att du håller dig inom maxgränsen.

Ha alltid ett lastgaller eller ett lastnät om du måste lasta högre än sätenas höjd. Även mindre föremål som en kamera eller handväska kan vara livsfarliga om de kommer flygandes vid en kraftig inbromsning eller en krock. Förvara lösa föremål nere på bilgolvet om de inte får plats i bagageutrymmet. Det är också bra att fördela vikten så jämnt som möjligt i fordonet.

Res säkert i husbil & husvagn

I husbilar och husvagnar är vikten extra viktigt. Kolla den tillåtna lastvikten för att försäkra dig om att du håller dig inom maxgränsen för ditt fordon.

Här är det extra viktigt att väga alla föremål, allt från saltkaret till flugsmällan. Kanske låter det överdrivet, men om du packar ner alla småsaker i en låda och ställer den på badrumsvågen märker du snabbt att även små saker tillsammans gör rätt stor skillnad.

Bilens köregenskaper förändras rejält när man har en husvagn kopplad på bilen. En överlastad husvagn kan vara väldigt farlig om du till exempel måste bromsa kraftigt. Den kan komma att börja kränga sidledes och göra att du tappar kontrollen över hela ekipaget. Lasta istället så mycket som möjligt i dragbilen.

Se till att alla föremål är fast förankrade, särskilt i en husbil där boutrymmet är öppet mot förarkabinen. Det är mycket viktigt att alla saker är i stängda skåp och lådor alternativt är fastsurrade.

Många bra tips

Är det första gången du ska ut med husvagn eller husbil? Ta en titt på husvagns- och husbilsforum. Där kan du hitta många bra tips på lätta och kompakta nyttoföremål som gör att du får med dig mer med mindre vikt. Ett tips från husvagnsveteraner är att ta med mindre kläder än vanligt. Det brukar nästan alltid finnas tvättmaskiner på campingplatserna, det är bättre att tvätta mellan varven istället för att ta med halva garderoben på semestern.

Kolla gasolen

Glöm inte vikten på gasolflaskorna! De måste räknas med precis som den övriga packningen. Apropå gasolflaskor, när kollade du gasolsystemet i din husvagn eller husbil senast? Passa på att göra en gasolkontroll innan semestern för att vara säker på att allt är tätt och fungerar som det ska.

Fortfarande osäker på om du håller dig inom viktgränsen? Kom in och väg din husbil eller din husvagn hos oss!

Kör försiktigt på vägarna - Vi önskar dig en härlig bilsemester!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.