Besikta bilen hos Opus Bilprovning
10 Juni 2021 Campa säkert i sommar

Campa säkert i sommar

Att semestra i husbil eller i husvagn har blivit allt mer populärt men tyvärr kan drömmen om den perfekta ledigheten snabbt förvandlas till det motsatta. Med hjälp av våra tips kan sommaren bli precis så härlig som du hade tänkt dig.

Många av dem som ger sig ut på vägarna i en husbil eller med en husvagn gör det för att få uppleva den totala friheten. Ingen oro för var man ska sova och inga krav på att man ska planera långt i förväg. Blir man sugen på att se något nytt är det bara att rulla vidare.

Andra gör tvärtom, parkerar på en favoritplats och stannar länge.

Oavsett vilket finns det en del risker med campingvagnar. Här kommer några tips för att sommaren ska bli både skön och säker.

Att bilen eller vagnen är besiktad är ett måste, och för husbilar gäller det att de ska in på kontroll med samma intervall som vanliga personbilar. Husvagnar däremot klassas som släpvagnar och ska besiktas vartannat år.

Utöver det är det viktigt att hålla koll på gasolutrustningen. Ett läckage medför en akut risk för brand och explosion, men en än större fara är att personer som är inne i vagnen riskerar att bli kolmonoxidförgiftade. Ett tillstånd som i allvarliga fall kan orsaka svåra skador och i värsta fall döden.

– Det finns inte längre något lagkrav på att man ska besikta gasolanläggningen, men jag rekommenderar alla att göra en kontroll varje år. Det är en liten kostnad för säkerhet och trygghet under resan, säger Johan Sundman, stationschef på Opus Bilprovning i Jönköping.

Den som har genomfört gasolkontroll hos Opus Bilprovning får ett protokoll där eventuella brister är noterade. Är allt godkänt får du även märket ”Genomförd Gasolkontroll” som sedan kan fästas på bilen eller vagnen. Vissa campingplatser ställer till och med krav att du har gjort kontrollen för att du ska vara välkommen som gäst hos dem.

Bild: Jonathan gasoltestar en husvagn på Elmia-mässan i Jönköping. (foto: Opus Bilprovning)

Se även till att ha en gasolvarnare ombord. Med en sådan får du ett tidigt larm om att ett gasläckage har uppstått, vilket gör att du kan ta dig ut i friska luften innan det är för sent. När ni väl är ute i säkerhet är det bra att först slå av bilens motor och sedan stänga av ventilen till gasolutrustningen.

Tänk även på att räddningstjänsten inte är till mycket hjälp om det börjar brinna i en husbil eller husvagn, brandförloppet är ofta så intensivt att de inte hinner fram innan allt är nedbrunnet. För att få stopp på en brand bör du därför ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

Gör ett fukttest

Ett annat bekymmer är att husbilar och husvagnar ofta drabbas av fuktskador. Anledningen till det är att de har en rörlig kaross som utsätts för väldiga krängningar under färd, vilket gör att det lätt kan uppstå sprickor där vatten kan tränga in.

– I samband med att man besiktar bilen eller vagnen hos oss är det möjligt att till en låg extrakostnad även få ett fukttest utfört. Gör man det får man möjligheten att åtgärda problem innan skadorna blir för stora.

gasoltest

Bild: Vaine Arvidsson fukttestar en husvagn. (foto: Opus Bilprovning)

Innan du ger dig ut på semesterresan kan det vara klokt att väga husbilen eller husvagnen. Att åka för tungt lastad är inte bara farligt, det kan även leda till att du får böter om polisen stoppar dig. Många av Opus Bilprovnings anläggningar erbjuder den servicen, där är det även möjligt att göra garantitester för flera av marknadens vanligaste märken.

– Jag vill även uppmana alla som ger sig ut på vägarna i husbil att se till att lasten är ordentligt säkrad. Annars är risken stor för allvarliga personskador om bilen tvingas till en kraftig inbromsning eller om det sker en olycka, säger Johan Sundman.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.