Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Juni 2021 Fem viktiga tips inför bilsemestern i sommar

Fem viktiga tips inför bilsemestern i sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många innebär detta en bilsemester med flera vistelser inplanerade. Opus Bilprovning har sammanställt fem viktiga tips som du bör tänka på för att göra resan mer trevlig och smidigare.

Semestern är bokad och klar, all information om möjliga sevärdheter är nedskriven och förväntan inför vad som komma skall är stor. Utöver de självklara delarna finns det dock saker som kan vara väldigt viktiga att komma ihåg inför resan – därför har Opus Bilprovning listat fem viktiga tips inför bilsemestern.

Vilka lagar gäller där du ska åka?

Har du kollat alla regler som gäller i de områden som du ska åka genom? Bara för att en lag gäller i Sverige betyder det inte att den är likadan i andra länder. Ska du till exempel vistas i Tyskland och på dess autobahn, är det bland annat förbjudet att stanna av onödiga skäl på motorvägen – där ett av de onödiga skälen är att du har slut på bensin, då det räknas som ett problem som enkelt kan undvikas. Se därför till att tanka i god tid om det behövs - och undvik därmed onödiga böter.

– Sedan finns det ju ställen där man inte åker på böter, om man vet hur det fungerar. I flera europeiska länder, men framförallt USA, är det fullt lagligt att svänga till höger trots att trafikljuset är rött om det kan ske på ett säkert sätt. Du får inte böter om du inte gör detta, men det kan vara bra att vara medveten om hur saker och ting är i andra länder, säger Vaine Arvidsson, besiktningstekniker på Opus Bilprovning.

Ska du till exempel åka bil genom Frankrike, Belgien eller Italien är det lag på att ha en reflexväst i bilen, och har du inte det kan det komma att kosta dig många tusenlappar i böter. Se därför till att läsa igenom reglerna för varje land som du tänkt att besöka.

Om du tänkt hyra ett fordon på din semester är det ett bra tips att fotografera fordonet innan avfärd om uthyraren senare hävdar att skador uppstått under hyrtiden. Kontrollera självrisker och försäkringarnas omfattning samt om det finns åldersgräns för förare.

Se till att bilens alla delar är fungerande

Det kan låta som en självklarhet, men det går inte att vara för noggrann när det kommer till bilens välmående. Även om bilen verkar fungera utmärkt för stunden, så kan det uppstå problem om däcken börjar bli slitna och du åker genom vägar som är sämre än vad du vanligtvis kör på. Kolla så att blinkers och backspegeln fungerar som den ska. Se även till fordonets bromsar är i bra skick. Det är framförallt viktigt framförallt om resor planeras i länder där vägarna har stora nivåskillnader eller höga hastigheter och då i kombination med tung last, gäller även kombinationer med husvagn. Kolla också att alla olika typer av belysning fungerar som de ska och att du har en varningstriangel liggandes i bilen.

– Det är även att rekommendera att ha med sig reservhjul om det finns möjlighet till det. Ha även med dig nödlösningar i olika former, till exempel vatten om ni fastnar i en lång kö, eller en bensindunk om bensinen olyckligt skulle ta slut. Det sista man vill är att inte vara förberedd - om man är långt ifrån allt - i ett relativt okänt land, säger Vaine.

Använd powerbanks eller en GPS
Att hitta rätt väg kan vara svårt även i Sverige, och med ett annat språk än svenska på skyltarna kan det bli ännu klurigare. Därför är det starkt rekommenderat att ha med sig en karta i någon form. Har du planerat att använda din mobil som kartläsare kommer du garanterat att behöva en powerbank om din bil inte har tillgång till USB, annars kan det vara värt att köpa en riktig GPS med alla dess fördelar.

– Med en GPS slipper du dels eventuella notifikationer som stör dig från mobilen, men framförallt så är det verkligen att rekommendera om du ska vistas i ett icke-EU-land. Att ständigt vara uppkopplad mot ett nät för att kunna hålla igång kartan kommer snabbt bli en dyr historia, säger Vaine.

Lasta bilen rätt

Vid semester krävs oftast en hel del packning, och ska en hel familj iväg med sina väskor är det risk att bilen lastas fel. Det är viktigt att du har koll på din körkortsbehörighet och giltighet i länder som ska passeras, samt att inte fordon och kombinationer av fordon överlastas.

– Blir det en ojämn viktfördelning blir köregenskaperna sämre och kan vara en direkt trafikfara vid exempelvis kurvor eller kraftiga inbromsningar, säger Vaine.

Ha en allmän koll på bilen
Framför allt gäller detta för dig som inför bilsemestern väljer att hyra en bil. När du sätter dig i bilen för första gången inför resan, är det väldigt viktigt att du tar dig god tid och inte skyndar iväg. Att veta hur du sätter på vindrutetorkarna och spolar spolarvätska vill du hellre veta i förväg, än att stressat behöva leta sig fram om det snabbt skulle behövas.

– Det är otroligt viktigt att du har koll på din bils reglage. Kolla alla funktioner innan du åker och släng en titt på bilens manual – hellre att du har information om bilen som är onödig att kunna, än att du inte kan något som är väldigt nödvändigt. Jag skulle säga att denna check innan du åker iväg är ett måste, säger Vaine.

Se lediga tider/boka besiktning >>

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.