Besikta bilen hos Opus Bilprovning
5 Juli 2021 Förbered din husvagn och husbil inför semestern

Förbered din husvagn och husbil
inför semestern

Se till att väga din husvagn eller husbil

Snart är det väl dags att ge dig ut på sommarvägarna? Du är varmt välkommen in för att väga din husvagn eller husbil.

Att åka för tungt lastad kan både vara farligt och kan ge dig böter om polisen stoppar dig. Det är lätt hänt att man överlastar då viktgränserna brukar vara snålt tilltagna.

Eftersom husvagnar besiktas endast vartannat år, kan det vara smart att lägga in ett husvagnstest däremellan för att vara på den säkra sidan.

Du som har en större husbil som klassas som tung lastbil eller buss måste givetvis besikta bilen på en station som tar emot tunga fordon.

Opus Fukttest är också en god investering. Många husbilar och husvagnar dras med fuktproblem. De kan exempelvis uppstå på grund av någon enstaka list eller fog som inte är helt tät. Om problemet inte upptäcks i tid kan det samlas mögel mellan ytter- och innerskikt som i värsta fall kan leda till att man får riva ut hela inredningen eller helt får skrota sitt fordon. Det är bättre att regelbundet kontrollera att allt är tätt, så ett fukttest är en billig försäkring mot otrevliga överraskningar.

Gasolkontroll för extra säkerhet

Passa gärna på att boka en gasolkontroll i samband med din besiktning eller ett fukttest (båda testerna tillsammans får du till ett rabatterat pris). Att regelbundet göra en besiktning av gasolsystemet i ditt campingfordon är viktigt för att undvika olyckor. Det är inte längre obligatoriskt att besikta gasolsystemet i husvagnar och husbilar, men vi på Opus Bilprovning rekommenderar ändå att du gör detta regelbundet för din egen och andras säkerhet. Som husvagns- eller husbilsägare är du skyldig att se till att gasol och elutrustning är provad och godkänd enligt gällande bestämmelser.

Ett antal olyckor händer tyvärr varje år på grund av läckande gasolsystem i denna typ av fordon. Många av dem skulle enkelt ha kunnat undvikas med hjälp av ett snabbt test, så boka ditt gasoltest redan idag.

Andra tips för att förbereda husvagn och husbil

Precis som bilen behöver förberedas innan du åker på långresa finns det några enkla steg som kan vara bra att genomföra innan du ger dig ut med ditt campingfordon:

  • Kolla att däcktrycket är rätt och att däcken har godkänt mönster och är fria från sprickor eller skador.
  • Kontrollera att kopplingsanordningen är i gott skick på din husvagn, inklusive att kablar för broms och bromsljus fungerar.
  • Kontrollera att alla reflexer sitter på plats och att bromsljus och backljus fungerar.
  • Passa på att göra en ordentlig städning på våren. Ta ur dynor och slå ur damm, rengör alla ytor invändigt och utvändigt.
  • Testa all utrustning såsom spis, kylskåp, belysning med mera.

  Väg din husvagn eller husbild hos oss

  Opus Bilprovning önskar dig en trevlig resa!

  Opus besiktar alla fordon

  Inbjudan till besiktning

  Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

  Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

  Välkommen till Opus

  Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.