Besikta bilen hos Opus Bilprovning
12 Juli 2021 Så tvättar du bilen effektivt och skonsamt

Så tvättar du bilen effektivt och skonsamt

Ta hand om bilen i sommar

tvätta bilen skonsamt

Här får du tips på hur du effektivt och miljövänligt, tvättar din bil samt några saker som du bör undvika för att inte skada lacken eller andra delar på bilen.

Efter en långresa, en kväll med mycket mygg eller färd på dammiga sommarvägar kan det vara dags att ge bilen lite extra omsorg och en rejäl tvätt.

Rätt tvättplats

Det är viktigt att du tvättar bilen på en plats som är anpassad och utrustad för att ta hand om smuts, oljerester och giftiga tungmetaller. I många kommuner är det inte längre tillåtet att tvätta hemma på uppfarten och är det tillåtet är det definitivt inte miljövänligt.

Åk istället till en tvättplats eller gör-det-själv-hall. Din trädgård och naturen kommer tacka dig för att du agerar klimatsmart.

Tvätta skonsamt

Se till att skaffa bra miljövänliga bilvårdsprodukter som är skonsamma för miljön. Och använd endast produkter avsedda för bilvård! Vanliga städprodukter kan ha fel PH-värde vilket kan skada lack, inredning, blinkersglas med mera.

Tvätta din bil så här:

  • Börja med att spola av bilen noga, helst med högtryckstvätt. Var extra noga i håligheter och kanter där grus gärna gömmer sig och kan repa lacken när du sedan börjar göra rent med tvättsvampen.

Om bilen är väldigt smutsig rekommenderar vi en avfettning. Viktigt att du noggrant läser anvisningen för miljöavfettningsmedlet.

Du börjar nerifrån och jobbar dig uppåt. På så sätt undviker du att smuts rinner ner över bilen och skapar ränder som kan vara svåra att ta bort. Avfettningsmedlet ska sedan verka i några minuter. Spola noga bort avfattningen nedifrån och upp i svepande sidogående rörelser. Använd helst högtryckstvätten igen.

Ett tips för att enkelt få bort insekter från grillen är att använda mikrofiberduk och vatten, gnugga försiktigt och insikterna försvinner!

  • Häll bilschampo i en hink med varmt vatten. Överdosera inte, det ger inte ett bättre resultat. Tvätta bilen med en tvättsvamp uppifrån och ner med raka drag för att undvika repor. Byt vatten ofta, använd minst två hinkar med schampovatten per tvätt och doppa svampen i det övre skiktet så du inte får med dig smuts och grus som ligger nere på botten. Rengör däcksidor och fälgar med en borste för att skrubba rent ingrodd smuts. Ta rikligt med bilschampo för att få bort till exempel oljefläckar.

  • Spola bilen ren nerifrån och upp. Det gör att smutsen rinner ner över en ren yta så att den inte fastnar igen. Spola tills vattnet som rinner av ser helt rent ut.

  • Ta för vana att alltid torka av bilen med gummiskrapa och/eller sämskskinn för att undvika kalkfläckar. Vill du ge bilen extra glans polerar du den nu. Men var försiktig så du inte skadar lacken.

Det mest miljövänliga du kan göra är att vaxa bilen regelbundet. En vaxad bil är lättare att hålla ren eftersom smuts inte fäster lika lätt. Den blir lättare att tvätta och du kan använda miljövänliga rengöringsmedel.

Vax skyddar även lacken. Avlägsna överflödig vax med en mikrofiberduk.

  • Inuti bilen bör du tvätta fönstren och speglar ordentligt men överdosera inte mängden fönsterputs. Den brukar vara starkt koncentrerad. Applicera en liten mängd och använd rena mikrofibertrasor för att få bort smuts. Fönster som är rena inifrån hjälper till att motverka att du bländas vid bilkörning.

  • Rengör bilklädseln med textil- eller läderrengöring. Dammsug bilens alla skrymslen och vrår. Torka av instrumentpanel, handtag, dörrsidor och andra inredningsdetaljer med mikrofiberduk.

Det viktiga finliret

Det är lätt att man missar viktiga detaljer när man tvättar bilen. Se till att göra rent kring dörrsidorna och längs de undre balkarna. Här samlas mycket smuts och det är ofta i dessa delar som man får rostangrepp.

Tvättautomat - bra eller dåligt?

Självklart kan det kännas smidigt och praktiskt att snabbt köra in bilen i en tvättautomat och gå och ta en fika under tiden. De som är riktiga lackfanatiker brukar dock skaka på huvudet och säga att det sliter väldigt på bilen att använda denna typ av biltvätt.

Det är väldigt olika hur dessa system arbetar. Vissa jobbar främst med högtryckstvätt och använder endast polerande rullar på slutet medan andra jobbar med grövre borstar. Ta en titt på hur systemet ser ut på den mack eller tvättanläggning du funderar på att använda.

Någon gång då och då kan det funka att köra bilen genom en automat för att få den ren snabbt efter en lerig dag, om det inte räcker att spola av den med högtryckstvätt. Men för att få ett riktigt noggrant resultat är det fortfarande handtvätt som gäller. Det finns även företag som erbjuder handtvätt av bilar om du vill slippa göra jobbet själv.

Undvik vanliga misstag vid biltvätten

Motortvätt ska bara utföras av proffs. Under motorhuven sitter mycket känslig elektronik, så här ska man vara mycket försiktig för att undvika att slå ut bilens elektroniska system.

Om du använder avfettning måste du vara noga med verkningstiden. Får den verka för länge kan du skada lacken. Det är bättre att upprepa behandlingen två gånger vid behov eller att manuellt lösa upp fläckar av döda insekter eller asfalt.

Tvätta skonsamt och ofta, så håller sig din bil i skick längre!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.