Besikta bilen hos Opus Bilprovning
21 Jan 2022 Så klarar du av halt väglag

Så klarar du av halt väglag

Vi tipsar dig om hur du klarar knepiga manövrar vid vinterkörning.

Kör säkert i halt väglag

Vintervägar innebär många faror och stor olycksrisk. Det kan låta skrämmande men betyder inte att du ska ställa bilen och vänta på bättre tider.

Om du planerar en resa till fjällen eller ska ut och åka när väglaget är halt vill vi ge dig några tips på vägen. Kolla alltid igenom din bil innan du ger dig av på en längre bilresa. Se till att du har frostskydd som tål låga temperaturer, att du har rejält med spolarvätska och kontrollera alla lampor. En extra titt på däcken är också en bra idé. Om du känner dig osäker på bilens skick kan du alltid komma in till oss och göra ett fordonstest.

Se till att packa bilen rätt genom att lägga de tyngsta sakerna så långt ner som möjligt det vill säga mot baksätets ryggstöd och utmed sidorna i bagageutrymmet. Se till att även små lösa föremål inne i bilen är fastspända.

Åk i god tid och var mentalt förberedd på att det kan ta längre tid än planerat. Det kan bli köer, vädret kan plötsligt slå om eller en olycka kan inträffa på vägen. Ladda upp med mat och dryck, ta ordentligt med pauser då körsträckorna brukar vara långa. Turas om att köra om det är möjligt. Vinterkörning är extra påfrestande.

Många blir sugna på att ta fram sin husbil när det är dags för sportlov. Kom gärna förbi och väg ditt fordon för att se till att du inte har för mycket last innan du kör iväg. En extra kontroll av gasolanläggningen ger också ökad säkerhet, särskilt som många förlitar sig till gasolvärmare när de campar på vintern.

Tips inför snöigt och halt väglag

Det är lätt hänt att man kör fast på oplogade skogsvägar på väg upp till stugan. Se därför till att du alltid har med följande saker i din bil:

  • En kort spade för att gräva bort djup snö kring däcken
  • En plastflaska med sand som kan ge grepp alternativt en bit tjock matta
  • En varningstriangel och reflexväst
  • En bogserlina och startkablar utifall du behöver hjälpa andra
  • Varma kläder, filtar, värmeljus och tändstickor

Kontrollera alltid att bilens underrede inte har tagit skada när du lyckats ta dig loss. Att köra vidare och upptäcka efter några hundra meter att kylaren läcker är inte roligt.

Om du har svårt att ta dig upp i en backe - se till att växla upp. Att långsamt starta från 2:an brukar hjälpa för att komma iväg. Även här kan en aning sand vara till hjälp för att få bättre grepp om det är en enstaka fläck som är hal. Om det ändå inte går är det bättre att vänta på assistans eller försöka välja en annan väg.

Att försöka ta sig fram på extrem halka och sluttande partier kan leda till att du glider av sidledes eller halkar tillbaka på en medtrafikant som ligger bakom dig. Om bilen inte svarar på din rattrörelse behöver du återgå till rattens ursprungsposition för att sedan sakta vrida den igen. Du ska aldrig svänga tvärt med ratt i maxläge, då riskerar du tappa kontrollen helt. Så om du är på väg att sladda styr du snabbt mot bakändan som kommer sladdande. Pausa och styr sedan långsamt tillbaka för att få bilen under kontroll igen. Du ska som sagt aldrig svänga tvärt tillbaka med ratt i maxläge, då riskerar du tappa kontrollen helt, då uppstår en retursladd som inte går att parera. Undvik att ha fötterna på pedalerna, såvida inte din bil snurrat mer än 90 grader - då ska du bromsa långsamt.

Acceleration och inbromsning görs alltid med raka hjul. För att stanna bilen säkert gör du några korta, vassa inbromsningar. Då sänks hastigheten successivt och däcken riskerar inte att sladda.

Sist men inte minst, var uppmärksam och ta det lugnt. Det är många som är stressade ute på vägarna. Genom att hålla ett säkert avstånd till bilen framför, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken samt hålla koll på medtrafikanter och på trafikskyltar hjälper du till att minska risken för olyckor. Vi vill att du kommer fram säkert.

Om Olyckan är framme

Om du behöver tillkalla polis eller räddningstjänst kan du använda funktionen i appen Opus Bilprovning som hjälper dig att ta fram din exakta position innan du ringer 112.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.