Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 Maj 2022 Vad kontrolleras vid en besiktning av din motorcykel?

Vad kontrolleras vid en besiktning av din motorcykel?

MC besiktning

Alla motorcyklar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet.
Det är viktigt ur både trafiksäkerhets- och miljöperspektiv.

Första besiktningen av din motorcykel ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter gäller vartannat år, men senast två år (24 månader) efter den föregående fullständiga besiktningen.

Det här kontrollerar våra besiktningstekniker när de besiktar din motorcykel:

 • IDENTITET Som alltid och oavsett typ av besiktning börjar vi med att kontrollera att det är rätt fordon vi har framför oss. Det görs genom koll av fordonets identitet, karosserikod, kopplingsanordning, färg med mera. Vi kontrollerar även mätarställningen som sedan förs in i protokollet.
 • STOMME och RAM Vi kontrollerar att det inte finns rost eller skador.
  FRAMGAFFEL Vi undersöker framgaffel inklusive fjädring och stötdämpning
 • MOTOR och KRAFTÖVERFÖRING Vi ser över bland annat bränsleslangar, avgassystem, elsystem, kraftöverföringssystem som drev/kedja alternativt remskiva/rem samt drivknutar
 • BROMSAR Vi gör ett högtrycks- och lågtrycksprov, kontrollerar bromsar inklusive ABS-system, och genomför en funktionskontroll. Vid bromskontroll ses även transmission, hjulbromsar och manövreringssystem över.
 • KAROSSERI Vi inspekterar och tittar på säten, fot-, central- och sidostöden samt att det inte monterats några trafikfarliga anordningar på din motorcykel.
 • LYKTOR och SIGNALSYSTEM Vi kontrollerar samtliga lyktor och signalsystem. Det innebär koll av bland annat positionsljus, reflexer, stoppljus, blinkers och huvudstrålkastare.

Nu är det dags att lyfta upp motorcykeln för att kunna kontrollera mekaniska detaljer.

 • DÄCK, HJUL och LÄNKARM Däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1 millimeter men ur säkerhetsaspekt är det bättre om mönsterdjupet är högre. Vi kontrollerar hjulens balans och att hjullagren rullar fritt.
 • RAM Vi undersöker hur ramen ser ut undertill.
 • MOTOR Vi kontrollerar att motorns fästanordning är hel.

Dags för provkörning

För att få en bättre uppfattning om din motorcykel avslutar vi alltid med en provkörning. Det ska inte kännas skevt eller instabilt, fjädringen ska reagera normalt och stötdämparen ska fungera. Styrsystemet ska fungera utan att kärva, det samma gäller gas- och bromsreglage.

Vi lyssnar efter missljud i hjullager, kraftöverföring eller från avgassystem. Om din motorcykel avger mycket buller genomför vi en bullermätning för att se att den håller sig inom den lagliga gränsen.

Vi gasar på och gör ett bromstest för att känna efter om bromsegenskaper och rörelsereserv fungerar optimalt. Hastighetsmätare kontrolleras och vi testar att signalhornet fungerar. Backspeglar och eventuella rengörare, rutor och vindskydd kontrolleras samtidigt.

Nu är vi klara och du har en nybesiktad motorcykel, förhoppningsvis utan någon anmärkning. Ut och njut på vägarna!

Öka din säkerhet med ett MC-test

Om det inte är dags för en besiktning och du känner dig osäker på om allt är ok med din motorcykel kan du alltid vända dig till oss så hjälper vi dig med att göra en Opus MC-test.

Har du frågor om våra fordonstester? Vår kundtjänst besvarar gärna dina frågor. Boka direkt i vår onlinebokning. Välkommen till oss på Opus Bilprovning!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.