Besikta bilen hos Opus Bilprovning
26 Juli 2022 Opus tar båten ut i skärgården för att besikta bilar

Opus tar båten ut i skärgården för att besikta bilar

Öbesiktning

I augusti åker Opus Bilprovning ut till de större öarna i Stockholms skärgård för att besikta bilar. Ett tufft men också roligt jobb för besiktningsteknikern och en viktig service för öbor. Att köra omkring i en obesiktad bil kan nämligen bli mycket dyrbart om en olycka inträffar.

Äger du en bil på en större ö utan fast förbindelse med fastlandet måste du besikta den. Men du slipper att transportera fordonet till en besiktningsstation, istället kommer Opus ut till dig.

Det är Ulf Hermelin och hans kollegor från Opus som under några helger i augusti och september varje år åker ut till Stockholms skärgård för att hjälpa bilägarna.

– När vi kommer ut till öarna blir det lite av en folkfest. Alla är på plats och diskuterar och kommenterar medan vi kryper under bilarna för att efter bästa förmåga göra vårt jobb. Det är kul och gemytligt samtidigt som det är fysiskt tufft för oss eftersom vi inte har tillgång till de hjälpmedel vi har på våra stationer. Istället för att lyfta bilarna får vi krypa in under dem.

Det gör att möjligheten att hitta fel är något begränsad, trots det är det många skärgårdsbilar som får anmärkningar. Möjligen beror det på att bilar som har gjort sitt på fastlandet har hamnat ute på öarna.

– Men standarden har blivit bättre med åren. Det verkar som om att öbor inte längre vill köra omkring i skrotbilar, även här har säkerhetstänkandet slagit igenom.

Trots att det är enkelt att få sin bil besiktad är det en och annan som smiter undan kravet. Något som Ulf Hermelin med det bestämdaste avråder ifrån.

– Även om risken att åka fast i en poliskontroll är mycket liten blir det desto besvärligare för den som kör omkring i en obesiktad bil eftersom inga försäkringar gäller. Istället får bilägaren själv stå för alla kostnader.

Även om olyckorna är få i skärgården inträffar tillbud nu och då. En händelse som hade kunnat sluta illa inträffade för några år sedan.

– Precis innan en obesiktad bil närmade sig kajen gick ett bromsrör av, vilket gjorde att den inte kunde stanna. Tack och lov blev ingen av de personer som stod på bryggan påkörda utan bilen fortsatte ut över kajkanten. Och det visar att vårt jobb är viktigt, även för bilar som ”bara” rullar på öar, säger Ulf Hermelin.

Bilar på mindre öar utan allmänt vägnät är undantagna från besiktningskravet.

Opus är på plats

 • Runmarö 27 augusti
  Öppettid kl: 09:20-15:00
  Plats: Sopstationen
  Boka på Opus.se eller telefon 0775-500 300

 • Svartsö 28 augusti
  Öppettid ca kl: 09:30-10:20
  Plats: Vid Svartsö lanthandel
  Bokning sker via Svartsöboden, telefon: 08-542 47325

 • Möja 28 augusti
  Öppettid kl: 12:00-15:00
  Plats: Strömmens ångbåtsbrygga
  Boka på Opus.se eller telefon 0775-500 300

 • Utö 3 och 4 september
  Öppettid 3 september kl: 09.00-15.00. och 4 september kl: 09.00-14.00
  Plats: Utö skjutfält
  Boka på Opus.se eller telefon 0775-500 300
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.