Besikta bilen hos Opus Bilprovning
3 Aug 2022 Så undviker du vanliga fel inför besiktningen

Så undviker du vanliga fel inför besiktningen

onödiga anmärkningar

Besiktning kan för många betyda stress, krångel och oro.

– Trenden går mot att allt fler besiktar sista dagen eller nära inpå sista datumet, vilket kan resultera i att man inte hinner kolla igenom sitt fordon innan och får onödiga anmärkningar, säger Göran Vikman tekniker på Opus Bilprovning.

En bilbesiktning är någonting varje svensk bilägare måste genomgå då och då. Många skjuter upp det in i det sista och väljer en svårare process än vad som hade varit nödvändig. Opus Bilprovning jobbar för att hela proceduren ska vara så smidig som möjligt, från att kallelsen dimper ner i brevlådan eller i telefonen – tills dess att bilen rullar ut från stationen.

Men hur undviker man som bilägare några av de mest förekommande felen när det väl är dags för besiktningen? Göran Vikman tekniker på Opus Bilprovning, har sammanställt fyra tips för att se till att allt går så smidigt som möjligt.

- En del av felen, som annars kan bli dyra, är saker man många gånger kan fixa själv. Om man bokat en besiktningstid är det starkt rekommenderat att titta igenom allt på bilen i förväg. Upptäcker du ett fel kan det vara något som du kan byta själv eller som en verkstad lätt kan fixa. På så vis slipper du sedan att bli underkänd under själva besiktningen, tipsar Göran.

- Det är också viktigt att föraren säkerställer att allt fungerar innan färd och inte bara vid besiktningstillfället, säger han.

Positionsljus

 Över tio procent av bilar som besiktigas får en anmärkning på positionsljus. Göran menar att lampbyten allt som oftast är relativt enkla att handskas med. Att införskaffa dessa ljus är sällan heller ett dyrt inköp.

– Det kan förvisso vara lite krångligt på vissa bilar, och en del är mer kluriga än andra. Men oftast behöver man inte vara någon expert för att kunna göra ett byte av sina positionsljus, säger han.

Varningstriangel

Ett väldigt enkelt fel att åtgärda innan sin besiktning, men ett ofta förekommande, är avsaknaden av en varningstriangel. Trots att det är lag på att ha minst en varningstriangel i bilen händer det att den helt enkelt inte finns när besiktningen sker, vilket leder till en anmärkning.

– Det är jättevanligt. Folk vet ofta inte var den finns någonstans. Just därför bör man verkligen ta en ordentlig titt runt bilen i god tid innan besiktningen. Då har man gott om tid att köpa en ny och slipper stressa, framförallt så slipper man få en onödig anmärkning. Dessutom är det otroligt viktigt att ha en varningstriangel ifall du måste stanna på vägen, säger Göran.

Kolla däcken

 Att däcken slits och ska ha en viss mängd luft i sig vet de flesta, men många åker ändå på en anmärkning om att däcken inte ser ut som de ska. När du vet att du ska göra en besiktning så rekommenderar Göran att du går till din bil och kikar på hur däcken ser ut.

– Förutom att kolla på lufttrycket och mönstret så bör du även göra ett fullt rattutslag så att du kan se in mer både i och på däcket. Många tänker inte på att deras däck är snedslitna, så det är viktigt att kolla upp.

Håll koll på tiden med Opus-appen

Något som inte är det mest förekommande felet, men som faktiskt sker med jämna mellanrum, är att folk helt enkelt inte dyker upp till besiktningen för att man missat tiden eller tappat bort sin inbjudan.

Oftast handlar det om den mänskliga faktorn, att man tappat bort kallelsen eller missat den i sin hög med papper. Hos Opus Bilprovning har du möjlighet att smidigt få din kallelse digitalt direkt i din mobiltelefon så att den inte försvinner, säger Göran.

Med Opus-appen kan du enkel se din nästa bokade tid. Du kan givetvis även boka besiktning direkt i appen. Enkelt och smidigt. Ladda ned Opus-appen.

Förutom dessa tips som Göran nu tipsat om kan du läsa vår checklista inför besiktningen >

Se lediga tider/boka besiktning >>

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.