Besikta bilen hos Opus Bilprovning
25 Okt 2022 Har du koll på vinterdäcken?

Har du koll på vinterdäcken?

Se till att vara förberedd och byt vinterdäck i god tid

bil på höstväg

Hösten är här och i vissa delar av landet är vintern redan på väg. Det är hög tid att börja planera för det årliga däckbytet.
Om du inte redan gjort det! Vädret kan snabbt slå om till minusgrader, det blir halt på vägarna och risken för avåkningar ökar.

Vi rekommenderar att du byter till vinterdäck i god tid - särskilt om du bor lite längre norrut. Från den 1 oktober är det tillåtet med dubbdäck. Senast den 1 december ska vinterdäcken sitta på, men ofta behövs det tidigare än så för att du ska köra säkert.

Om du tar hjälp av en däckverkstad med däckbytet är det bäst att boka en tid snarast möjligt då trycket brukar vara högt omkring oktober och november. Om du gör jobbet själv - se till att du utför däckbytet säkert. Läs vår checklista >

Rätt mönsterdjup för maximal säkerhet

Kontrollera däcken innan du byter varje säsong. Är de fria från skador? Verkar gummit vara i bra skick eller är det torrt/har småsprickor? Är mönsterdjupet tillräckligt? För vinterdäck gäller att mönsterdjupet i huvudmönstret ska vara minst 3 millimeter för att de ska uppfylla lagkravet. Däck- och vägsäkerhetsorganisationer rekommenderar dock att man har ett mönsterdjup som är minst 5 millimeter för att däcken optimalt ska kunna avleda snö från ytan. Har du dubbdäck behöver du även se över dubbarna, de ska inte vara insjunkna eller förlorade - då är det dags att skaffa nya.

Om du har ett par däck som är mer slitna än de andra två, men fortfarande håller sig inom godkända gränser, sätter du dessa fram. De bästa däcken ska alltid sitta bak för maximal säkerhet.

Förvara däcken rätt

För att dina däck ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du förvarar dem rätt. Se till att de är torra och rena när du lägger undan dem för säsongen. Peta bort småstenar och andra föremål som kan ha fastnat i mönstret. Spola av dem med rent vatten för att avlägsna grov smuts och salt. Låt dem torka innan du lägger dem i säckar eller staplar dem på en torr och sval plats. Däcken ska helst förvaras mörkt för att de inte ska påverkas av UV-ljuset.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.