Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Juli 2023 Barnsäkerhet i bilen

Barnsäkerhet i bilen

Barnsäkerhet i bilen

Vi på Opus Bilprovning har sett en markant ökning av felmonterade bilbarnstolar i samband med besiktning. En felmonterad bilbarnstol kan få väldiga konsekvenser. Därför vill vi ge dig tips på hur du skyddar ditt barn bäst i bilen.

- Vi på Opus Bilprovning har sett en markant ökning av felmonterade bilbarnstolar i samband med besiktning. En felmonterad bilbarnstol kan få väldiga konsekvenser. Därför vill vi ge dig tips på hur du skyddar ditt barn bäst i bilen. säger Khalil, stationschef i Västerås och Köping.

Tips att tänka på inför köp och användandet av bilbarnstol


  • Utrustningen ska passa både barnet och bilen. Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version.

  • Ta med ditt barn till återförsäljaren och prova ut bilbarnstolen före köp. Vi rekommenderar att inte köpa en begagnad bilbarnstol eftersom du inte vet om den varit med i en krock eller blivit skadad, vilket kan påverka funktionen och säkerheten.

  • Kom ihåg att alltid montera enligt stolens anvisningar.

  • Bakåtvänt är bäst. Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt.

  • Viktigt! Om barnet ska sitta på passagerarplatsen måste krockkudden vara urkopplad. Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel.

  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska alltid ha någon typ av bilbarnstol i bilen. För att sitta säkert på egen hand i passagerarsätet måste barnet nått en längd på ca 140 cm.

  • Det är du som är vuxen som ansvarar för att barnen i bilen använder bilbälte eller annat skydd som bilbarnstol eller bälteskudde.

Läs mer på Transportstyrelsens sida: Så skyddar du barnen – regler och tips >

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.