Besikta bilen hos Opus Bilprovning
31 Juli 2023 Undvik missarna när du ska köpa begagnad bil

Undvik missarna när du ska köpa begagnad bil

köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan vara spännande men även utmanande. Det finns många fallgropar som kan bli kostsamma för dig.

Här är några vanliga misstag som man bör undvika när man ska köpa en begagnad bil:

 1. Att inte göra tillräcklig research: Innan du köper en begagnad bil är det viktigt att göra ordentlig research om modellen, dess prisklass, vanliga problem och underhållskostnader. I opus appen ser du de 5 vanligaste felen vid en besiktning på just den modellen och dessutom kan du göra en fordonsupplysning på bilen du är intresserad utav. Ju mer du vet om bilen, desto bättre förberedd är du.
 2. Att inte inspektera bilen ordentligt: Det är viktigt att noga inspektera bilen både utvändigt och invändigt. Titta även under motorhuven och lyssna på motorn (inga skrammel eller andra missljud ska finnas. Leta även tecken på olyckor eller skador, och se till att alla funktioner och system fungerar som de ska.
 3. Att inte granska servicehistoriken: Servicehistoriken ger dig viktig information om hur väl bilen har underhållits och om det har utförts regelbundna servicearbeten. Kontrollera att serviceboken är stämplad enligt serviceintervallerna,
 4. Att inte göra en provkörning: En provkörning är avgörande för att bedöma bilens prestanda och komfort. Testa bilen på olika typer av vägar och kolla efter eventuella misstänkta ljud, vibrationer eller problem med styrning och bromsar. Glöm inte att prova parkeringsbromsens funktion (I låg hastighet eller i en brant backe).
 5. Att inte göra en oberoende fordonskontroll: Att anlita en oberoende fordonskontrollant för att granska bilen kan vara värt kostnaden. De kan upptäcka dolda problem eller skador som inte är synliga för dig. Vi på Opus erbjuder olika typer av fordonstester.
 6. Att inte förhandla om priset: Priset på begagnade bilar är vanligtvis förhandlingsbart. Undersök om marknadsvärdet för liknande bilar och förhandla om ett rimligt pris. Var beredd på att gå bort om priset inte är rätt.
 7. Att inte kontrollera fordonsregistret: Innan du köper en begagnad bil, kontrollera fordonsregistret för att se till att säljaren är samma person som står på ägarbeviset och att bilen inte är stulen eller har några utestående skulder eller pågående ärenden.
 8. Att inte läsa och förstå köpeavtalet: Läs noggrant igenom köpeavtalet och se till att du förstår alla villkor och garantier innan du undertecknar. I Opus appen kan du enkelt skapa ett digitalt köpeavtal. Tänk på att avtalet är en mall, och att ni som ingår avtalet fullt ut ansvarar för all nödvändig information finns med.
 9. Att inte köpa från en pålitlig säljare: Välj att köpa från en pålitlig säljare, som en etablerad bilhandlare eller en privatperson med ett gott rykte. Undvik att köpa från okända eller tvivelaktiga aktörer.

Opus appen kan vara ett stöd i processen vid köp av begagnad bil

Checklista med tips och råd inför köpa av begagnad bil

 • Checklista med tips och råd inför köpa av begagnad bil
 • Sök på ett specifikt registeringsnummer
 • Se de 5 vanligaste felen vid en besiktning på just den modellen
 • Skapa köpeavtal
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.