Besikta bilen hos Opus Bilprovning
7 Sept 2023 Vad gör du när viltolyckan inträffat?

Vad gör du när viltolyckan inträffat?

viltolycka

Förra året inträffade över 60 000 viltolyckor på de svenska vägarna. Olyckorna måste minskas och avgörande är förarnas hastighet och uppmärksamhet.

Viltolyckor är mest vanliga under september-oktober och maj-juni eftersom många vilda djur har sin brunstperiod då. Jaktperioden kan också få djuren att röra sig mer, vilket ökar risken för kollisioner.

Det här ska du göra om du råkat ut för en viltolycka:

När en viltolycka inträffar måste du alltid stanna på platsen och använda en varningstriangel för att markera olycksplatsen. Det är också viktigt att ringa 112 för att rapportera olyckan.

Det är lagkrav på att rapportera viltolycka med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Även om djuret verkar ha klarat sig och fortsätter sin väg är det viktigt att rapportera olyckan. Ibland kan djur som är i chock springa vidare och gömma sig i skogen, även om de är svårt skadade. Det är av yttersta vikt att Viltskyddet får information så att de kan hitta och ta hand om det skadade djuret.

Opus Bilprovning-appen hjälper dig vid olyckor

Opus Bilprovnings app hjälper dig att rapportera in viltolyckor och andra trafikolyckor. I vår app väljer du funktionen “Säkerhet på vägen” där du hittar instruktioner kring vad du bör göra vid en olycka. Appen har också en funktion för direktrapportering till SOS Alarm samt en funktion som söker fram din position. Den hjälper dig att ange rätt GPS-koordinater till larmcentralen.

Hämta gratis viltremsa på din närmaste Opus station

För att ytterligare underlätta för viltskyddet kan du använda viltremsor för att markera olycksplatsen. Dessa remsor finns tillgängliga kostnadsfritt på alla Opus Bilprovning-stationer.

Till sist innan du ger dig ut på vägarna:

  • Håll uppsikt längst vägkanterna
  • Anpassa ditt körsätt och hastigheten
  • Var förbredd på vart viltolyckor brukar ske
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.