Besikta bilen hos Opus Bilprovning
12 Okt 2023 Nu är det dags att planera för däckbyte

Nu är det dags att planera för däckbyte

Har du koll på vinterdäcken? Se till att vara förberedd och byt till vinterdäck i god tid

Bil på höstväg

Hösten är här och även vintern är på väg i vissa delar av landet. Om du inte redan har sett över vinterdäcken är det hög tid att göra det. Vädret kan snabbt slå om till minusgrader och halkan gör sig då påmind.

Vi rekommenderar att du byter till vinterdäck i god tid - särskilt om du bor lite längre norrut. Det är tillåtet med dubbdäck från den 1 oktober. Vid vinterväglag ska vinterdäcken sitta på senast den 1 december, men ofta behövs det tidigare än så för att du ska köra säkert. Börja därför att planera in för däckbytet redan nu.
Eftersom trycket ökar på verkstäderna ju närmare december vi kommer rekommenderar vi att du planerar för detta och bokar in en tid i förväg. Om du gör jobbet själv - se till att du utför däckbytet säkert.

Rätt mönsterdjup för maximal säkerhet
Inför varje däckbyte är det viktigt att kontrollera däcken. Är de fria från skador? Verkar gummit vara i bra skick eller är det torrt/har småsprickor? Är mönsterdjupet tillräckligt? För att uppfylla lagkravet ska mönsterdjupet i huvudmönstret vara minst 3 millimeter. För att däcken optimalt ska avleda snö från ytan rekommenderar däck- och vägsäkerhetsorganisationer att man har ett mönsterdjup som är minst 5 millimeter. Har du dubbdäck behöver du även se över dubbarna, de ska inte vara insjunkna eller förlorade - då är det dags att skaffa nya.
De bästa däcken ska alltid sitta bak för maximal säkerhet. Har du ett par däck som är mer slitna än de andra två, men fortfarande håller sig inom godkända gränser, sätter du därför dessa fram.

Förvara däcken rätt
Det är viktigt att förvara däcken rätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Se till att de är rena och torra när du lägger undan dem för säsongen. Peta bort småstenar och andra föremål som kan ha fastnat i mönstret. Spola av dem med rent vatten för att avlägsna grov smuts och salt. Låt dem torka innan du lägger dem i säckar eller staplar dem på en torr och sval plats. För att däcken inte ska påverkas av UV-ljuset ska de med fördel förvaras mörkt.
Läs vår däckfolder Pdf, 4.4 MB.>


Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.