Besikta bilen hos Opus Bilprovning
20 Okt 2023 Så använder du parkeringsbromsen för extra säkerhet

Så använder du parkeringsbromsen för extra säkerhet

Parkeringsbroms

Parkeringsbromsen är viktig för att säkerställa att din bil står säkert när du parkerar och särskilt på sluttande ytor.

Det är särskilt viktigt att använda parkerin​gsbromsen på automatväxlade bilar. Parkeringsläget i automatlådor är ofta klent konstruerat och är inte utformat för att hålla hela bilens vikt. Det har hänt att automatväxlade bilar som endast har lämnats med parkeringsläget aktiverat, men utan handbroms, har kommit i rullning då de har fått en liten knuff eller stått i en mycket brant backe.

Använd parkeringsbromsen regelbundet för att bevara dess funktion. Undvik att låta den vara oanvänd, då vajern kan rosta eller täppas igen med smuts.

Kontrollera parkeringsbromsen före besiktningen för att säkerställa att den fungerar korrekta.

Testa din handbroms

I en lätt backe utan mycket annan trafik kan du testa din handbroms genom att från stillastående lägga ur växeln eller trampa ner kopplingen och sedan dra åt handbromsen. Den ska kunna hålla bilen helt stilla. Gör den inte det kan handbromsen behöva justeras.

Undvik parkeringsbroms vid kallt och fuktigt väder

När det är kallt och fuktigt väder bör du undvika att använda parkeringsbromsen för att förhindra frysning. Istället använd en växel för att säkra bilen. När du parkerar på sluttande ytor, vänd hjulen mot trottoaren för extra säkerhet. Det minskar risken för att bilen rör sig om parkeringsbromsen skulle misslyckas.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.