Besikta bilen hos Opus Bilprovning
22 Jan 2024 Så gör du säkert för ditt barn i bilen

Så gör du säkert för ditt barn i bilen

res med barn

Att resa med barn i bilen behöver inte vara komplicerat, men det kräver uppmärksamhet och omsorg för att säkerställa deras trygghet. Här är några viktiga tips för att säkerställa att barnen åker säkert och bekvämt i bilen.

Prioritera säkerheten

Säkerheten är allra viktigast när du reser med barn i bilen. Barn ska alltid sitta i en lämplig barnstol, oavsett hur kort eller lång sträckan är. Det är avgörande att barnstolen är rätt storlek och inte för gammal. Om du köper en begagnad barnstol, se till att kolla tillverkningsdatumet för att säkerställa dess säkerhet och hållbarhet. En generell regel är att byta ut en bilbarnstol efter tio år och ett babyskydd var femte till sjunde år.

Godkända barnstolar

När du väljer en bilbarnstol eller bälteskudde, se alltid till att den är godkänd. En bilbarnstol bör vara E-märkt (ECE R44) och/eller ha I-size-märkning (UNR1920) för isofix-stolar. Stolar med Plus Test-certifiering ger extra skydd för barnets nacke.

Bakåtvänd barnstol är säkrast

För små barn är en bakåtvänd barnstol upp till fem gånger säkrare än en framåtvänd. Barn bör sitta bakåtvända minst fram till fyra års ålder, eftersom deras huvuden är proportionellt större och tyngre än resten av kroppen. Vid en kollision kan huvudet slungas framåt och orsaka allvarliga skador om barnet är framåtvänt. Bakåtvända stolar absorberar större delen av kollisionskraften.

Fortsätt använda barnstol och bälteskudde

När barnen är tillräckligt stora för att sitta framåtvända, bör de fortsätta använda en barnstol och sedan övergå till en bälteskudde när de är tillräckligt långa. Vänta tills barnen når en kroppslängd över 135 centimeter innan du låter dem använda bilbältet som för vuxna. Bilbältet är utformat för vuxna kroppar, och om det används för tidigt kan det vara skadligt vid en kollision.

Korrekt montering

Oavsett om det är ett babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde, är korrekt montering en absolut nödvändighet. Följ tillverkarens anvisningar noggrant och se till att bältet och fästningsremmarna är ordentligt spända för att säkerställa att stolen ger optimalt skydd. Genom att prioritera säkerheten och följa dessa riktlinjer kan du se till att dina barn åker tryggt och säkert i bilen, oavsett avståndet du reser. Att investera i rätt utrustning och använda den på rätt sätt är avgörande för deras välbefinnande och säkerhet på vägen.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.