Besikta bilen hos Opus Bilprovning
Boka besiktning hos Opus

Boka besiktning

Varför besikta bilen hos Opus Bilprovning?

Det är väldigt enkelt att boka en besiktning hos oss. Skriv in fordonets registreringsnummer i fältet ovanför och välj sedan station för att se vad en besiktning kostar i närheten av dig.

Vi garanterar alltid lätta fordon en tid inom 24 timmar och tunga fordon tid inom en vecka. För att göra det så smidigt som möjligt har vi drive-in för vanliga personbilar på alla våra besiktningsstationer. Du kan också ringa och boka en tid på tel. 0775-500 300.

Innan besiktningen finns det saker du enkelt kan kontrollera själv för att slippa onödiga anmärkningar. Läs mer i våra checklistor inför besiktningen.

Vanliga frågor kring bokning av besiktning

 • När ska jag boka besiktning?
  En ny bil ska du besikta senast 3 år efter den månad som bilen togs i bruk. Efter den första besiktningen får det som längst ta 2 år till nästa besiktning, och därefter 14 månader mellan besiktningarna. Boka en bilbesiktning på valfri ort eller kom förbi på drop-in-besiktning.

 • Vad kostar besiktningen?
  I vår onlinebokning kan du smidigt se vad en besiktning kostar. Skriv in ditt registreringsnummer och sök station för att se vad en besiktning kostar i närheten av dig.

 • Hur betalar jag min besiktning?
  Du betalar smidigast med Klarna. Du kan även välja att betala på stationen. Som företagskund har du möjlighet att betala via faktura.

 • Vad gäller för ombokning eller avbokning?
  Ombokning kan göras inom 24 timmar. Tänk bara på att ombokning måste ske innan den bokade tiden har påbörjats, annars räknas det som en missad tid och du blir då debiterad.
  Avbokning måste ske senast 24 timmar innan bokad tid.

 • Vad gäller för ombesiktning (efterkontroll)?
  Alla våra stationer erbjuder obokad efterkontroll för lätta personbilar inom 20 minuter.
   
 • Vill du boka registreringsbesiktning?
  Om du har utfört en ändring på ditt fordon eller vill registrera ditt fordon i Sverige krävs en registreringsbesiktning. Priserna varierar beroende på till exempel typ av registreringsbesiktning, fordon, årsmodell eller ursprungsland. Ring vår kundtjänst på 0775-500 300 för bokning och pris så berättar vi mer. Har du frågor om registreringsbesiktningen är du välkommen att höra av dig till oss via detta formulär.

 • Dags att besikta motorcykeln?
  Första besiktningen av din motorcykel ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska motorcykeln besiktas vartannat år, senast två år (24 månader) efter den föregående fullständiga kontrollbesiktningen.

  Om din motorcykel besiktades den 10 april i år ska den alltså besiktas senast den 30 april om två år. Motorcyklar styrs inte av någon slutsiffra, utan endast av när du senast besiktade, oavsett om en efterkontroll har blivit utförd senare. Länk: Vad gäller för äldre fordon, yrkesfordon och hobbyfordon?

Ett trafiksäkert och miljömedvetet Sverige är viktigt för oss och vid en besiktning hjälper vi dig att hitta eventuella skador på din bil i tid samt ser till att ditt fordon inte släpper ut mer avgaser än nödvändigt.

Denna typ av besiktning är återkommande samt lagstadgad och vi kontrollerar både fordonet ur miljö- och trafiksäkerhetsaspekter. När kontrollen är klar får du ett protokoll med besiktningens resultat och vad som eventuellt behöver åtgärdas på fordonet.

Om din personbil har brister vid kontrollbesiktningen som kräver en efterkontroll (kan även kallas ombesiktning), erbjuder vi alltid en tid för obokad efterkontroll inom 20 minuter. Om du skulle behöva vänta längre än 20 minuter ger vi dig 50% rabatt på efterkontrollen.

Under stationernas öppettider kan du alltid göra en efterkontroll på din personbil utan att boka besiktningstid i förväg.

För importerade fordon, ombyggda fordon eller ett oregistrerat fordon som skall tas i bruk, behövs en registreringsbesiktning genomföras.

Drive-in-besiktning

Vill du göra en kontrollbesiktning eller efterkontroll på din lätta personbil utan att boka tid? Alla våra stationer erbjuder en besiktningstid utan att du bokat i förväg. Du hittar mer om stationernas öppettider och aktuell drive-in-status på stationssidorna. Förutom detta har vi flera kundgarantier som sparar din tid.

Våra klimatkompenserade fordonstester passar utmärkt för att kolla skicket på ditt fordon vid köp eller försäljning, eller om du vill ha en uppdaterad status på ditt fordon. Vi har dessutom flertalet tjänster som du kan kombinera besiktningen med som ökar din egen och dina medtrafikanters trygghet. Tack vare dessa sparar du både tid och pengar och vet att du alltid åker säkert.

Hur går en besiktning till?

Våra besiktningstekniker har en omfattande lista över saker som ska inspekteras vid en besiktning. För dig som ska besikta bilen är det en god idé att vara ordentligt förberedd, så att du slipper en onödig efterkontroll.

Här är några av de saker som kontrolleras vid en besiktning:

 • Vindruta
  Vi letar efter sprickor och repor och annat som förhindrar din sikt som förare. Redan efter 10 000 mil kan vindrutan vara så pass sliten att förarens synfält kan påverkas av solljus och bländas av andra bilars strålkastare.

 • Däck
  Gamla och slitna däck kan leda till efterkontroll. Om däcken är slitna rekommenderar vi att skaffa nya innan besiktningen. Se till att du kontrollerar lufttrycket en gång i månaden då däcken slits mindre och bilen drar mindre bränsle om lufttrycket är rätt.

 • Stommen
  I detta innefattas bilens bärande konstruktion. Exempelvis tittar våra mekaniker på rostskador och annat som kan innebära problem för bilens stomme.

 • Bromsar
  Det är ingen hemlighet att bilens bromsar är viktiga för att man ska kunna köra på ett säkert sätt. Du kan själv kontrollera dina bromsar genom att titta på bromsskivorna. Ifall de blänker och ser bra ut är de troligtvis i gott skick.

 • Säkerhetsbälten
  För att få en godkänd besiktning måste samtliga säkerhetsbälten fungera som de ska. För att göra jobbet så enkelt som möjligt för besiktningsteknikern kan du fästa samtliga säkerhetsbälten innan besiktningen.

 • Belysning och övrig utrustning
  I denna kategori tittar vi på bilens belysning, blinkers, tuta, spolarvätska och varningstriangel.

 • Dragkrok
  Om du har en löstagbar dragkrok ska denna tas med samt eventuell nyckel.

 • Miljö
  Bilen får inte släppa ut mer avgaser än vad som är tillåtet. Våra tekniker kontrollerar därför bilens utsläpp så att det inte överstiger gällande regler.

Vanliga frågor: Bokning och besiktning

 • Varför gör man en besiktning?
  En besiktning görs för att kontrollera att ett fordon är i skick att användas på Sveriges vägar. För att få lov att använda fordonet måste det besiktas i enlighet med de regler som gäller för besiktningar. Transportstyrelsen är de som utfäster lagar vad gäller besiktningar. Du hittar de senaste reglerna på transportstyrelsen.se.

 • Vad är en besiktningsperiod?
  Olika fordon har olika besiktningsperiod. Lätta personbilar och lätta lastbilar måste besiktas första gången senast 36 månader från det att fordonet togs i bruk, sedan får det högst gå 24 månader till andra besiktningen och därefter 14 månader mellan varje besiktning. Andra fordon, som A-traktor, EPA-traktor, motorcykel, husvagn och lätt släp måste först besiktas fyra år efter det att de tagits i bruk och efter det vartannat år mellan besiktningarna.

 • Finns det fordon som inte behöver besiktas?
  I regel behöver alla fordon besiktas, men det finns särskilda omständigheter som kan innebära att ditt fordon inte behöver besiktas. Exempelvis kan detta röra sig om personbilar och motorcyklar som är registrerade som tävlingsfordon, vissa amatörbyggda fordon som efterliknar äldre fordon samt fordon som endast befinner sig på öar utan fast förbindelse. Fråga vår servicepersonal ifall du är osäker på om ditt fordon måste besiktas eller inte. De är mer än glada över att kunna svara på dina frågor om besiktningar.
   
 • Behöver jag besikta min traktor?
  Traktorer delas in i två kategorier, A som får köra i högst 40 km/timme och B som får överstiga 40 km/timme. Besikta din traktor hos Opus bilprovning när du ska registrera den som traktor i B-klass. Traktor i A-klass behöver ej kontrollbesiktas, men om det är en A-traktor som har blivit ombyggd från bil till traktor behöver den besiktas.

 • Ska jag boka besiktning för mitt terrängmotorfordon?
  Terrängmotorfordon är fordon som får lov att köras i terräng. Terrängskoter och lätt terrängvagn är exempel på sådana fordon. Samtliga terrängmotorfordon ska kontrollbesiktas, så om du äger ett terrängmotorfordon är det viktigt att du bokar tid för besiktning.

 • Vilka regler gäller när man ska boka besiktning?
  Den 20:e maj 2018 började nya regler gälla för besiktningar för vissa fordonstyper. Du hittar alla regler på transportstyrelsen.se och du kan även läsa mer om de nya reglerna för besiktningar direkt på vår hemsida. Vi berättar om besiktningsperioder och vad som gäller när du ska besikta bilen.

 • Vad händer om jag inte besiktar i tid?
  Det är viktigt att boka besiktning i god tid. Om du missar din besiktningsperiod får du automatiskt körförbud, vilket innebär att fordonet endast får köra kortast möjliga väg till och från verkstad för reparation (om fordonet är påställt) samt till besiktningen. Det är därför viktigt att du ser till så att du har koll på ditt fordons besiktningsperiod, när det senast besiktades och vilka regler det är som gäller för just ditt fordon.
Att tänka på inför besiktningen

Förbered dig inför besiktningen

Vem vill inte att bilprovningen skall vara enkel och smidig? Ta del av våra tips inför bilbesiktningen och undvik onödiga anmärkningar som du enkelt kan fixa själv.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Opus film på arabiska

Opus Bilprovning فحص السيارة عند

Vi talar många olika språk ute på våra besiktningsstationer. Besök våra stationssidor för att se vilka språk vi talar på din närmaste station.