Besikta bilen hos Opus Bilprovning

Efterkontroll och ombesiktning

Ombesiktning på din personbil inom 20 minuter.

Om fordonet är underkänt med krav på efterkontroll måste du åtgärda felen snarast och få en efterkontroll/ombesiktning av fordonet utförd inom den tid som anges på protokollet.

Alla våra besiktningsstationer erbjuder tid för obokad efterkontroll på din bil (maxvikt 2800 kg) inom 20 minuter. Får du vänta längre bjuder vi på halva kostnaden, 50% rabatt.

Vanliga frågor: Efterkontroll (ombesiktning)

  • Vad kostar ett återbesök?

I vår bokning och prislista hittar du mer information om vad en efterkontroll kostar på ditt fordon.

  • Måste jag boka tid för ombesiktning?

Du är alltid välkommen med din personbil till alla våra stationer för återbesök utan tidsbokning. Många av stationerna tar även emot obokade efterkontroller för andra fordonsslag, information hittar du på respektive stationssida.

  • Varför måste jag göra en efterkontroll?

Om ditt fordon inte blev godkänt i kontrollbesiktningen ställs kravet på dig att åtgärda felen snarast och boka en efterkontroll. Fordonet får då inte användas mer än nödvändigt och en efterkontroll ska bokas in inom 30 dagar. Om denna efterkontroll inte görs inom 30 dagar får du körförbud, så se till att inte missa denna tid.

  • Vad händer vid en efterkontroll?

En efterkontroll behövs när bilen inte blivit godkänd i besiktningen. Detta innebär att ditt fordon inte får användas mer än nödvändigt fram tills det att den blivit godkänd i en besiktning. Fordonet måste besiktas på nytt för att bilen ska få lov att brukas normalt. Vid allvarliga fel kan även körförbud utfärdas. Prata mer med våra tekniker om du är osäker.

Om bilen blir underkänd får du ett dokument som beskriver vad det var som inte blev godkänt och vad det är som måste åtgärdas. Du får även ett datum för ny besiktning, och det är vid denna nya besiktningstid som problemen med bilen måste ha åtgärdats. Fordonet får inte användas mer än nödvändigt fram tills det att bilen besiktats på nytt.

  • Får man alltid körförbud efter underkänd besiktning?

Nej, ibland får fordonet anmärkningar som inte kräver efterkontroll. Felen är i sådana fall inte tillräckligt allvarliga för att körförbud ska krävas, men felen måste ändå åtgärdas.

Exempelvis blir det då krav på ny besiktning om dessa fel skulle upptäckas i en poliskontroll, eller om felen ännu inte blivit åtgärdade till nästa års kontrollbesiktning.

  • Kan jag göra en ombesiktning hos Opus trots att den ursprungliga besiktningen gjordes hos en annan aktör?

Ja, det går bra att göra en ombesiktning hos oss, oavsett var den ursprungliga besiktningen gjordes. Det är dock viktigt att du har med dig protokoll från besiktningen. Det går givetvis även bra att besöka valfri Opus-station när du gör din efterkontroll, även om besiktningen gjordes på en av våra andra stationer.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Boka bilbesiktning hos Opus

Dags för besiktning?

Här hittar du en tid för bilbesiktning. Vi garanterar alla lätta fordon tid inom 24 timmar och tunga fordon tid inom 7 dagar. Boka smidigt här och nu.

Besiktning av MC

Tips inför MC-säsongen

Opus ger dig värdefulla tips på saker som kan vara bra att kontrollera innan du ger dig ut på vägarna med din tvåhjuliga (eller trehjuliga) vän.