Besikta bilen hos Opus Bilprovning

E-test är en elektronisk kontroll av bilens elektroniksystem, där eventuella felkoder från styrenheter och andra elektroniska system läses ut. Under testet kontrollerar vi bland annat om det finns eventuella felkoder i bilens elektronik kopplade till säkerhetssystem som: krockskydd, bromssystem, motorstyrning och växellåda.

Denna typ av elektronisk utläsning kan genomföras på de flesta fordon av årsmodell 2002 eller nyare och bokas separat eller i samband med din ordinarie kontrollbesiktning.

Hur fungerar Opus E-test?

I moderna bilar finns det ett stort antal styrenheter (mikrodatorer) som reglerar olika system i bilen. Dessa har ett inbyggt självtestsystem som kontrollerar att respektive system fungerar som det ska. Från självtestsystemet hämtar vi information om hur det står till med din bils elektroniksystem. Informationen ger dig en överblick på om det är något som omedelbart bör åtgärdas, eller om det finns något som kan tänkas gå sönder snart. Mängden information vi kan få fram beror på din bils ålder och vilket bilmärke det är. Varje biltillverkare har sina egna gränsvärden och benämningar på koderna. Därför är det en verkstad som i detalj kan analysera vad den specifika felkoden innebär. Opus Bilprovning kan inte radera några felkoder.

Förklaring av resultatet

Efter genomfört E-test ger vi dig ett protokoll med en mer detaljerad information om vilka system som har blivit avlästa och om eventuella felkoder som visats. Om det finns lagrade felkoder kan du ta med den detaljerade informationen till din verkstad som underlag, så att de lättare kan göra en felsökning och rätta till felen. Resultatet på protokollet behöver inte innebära att en komponent behöver bytas ut.

Olika koder

På protokollet förekommer olika sorters koder. På vissa bilmodeller beskrivs även om felkoden är en tillfällig eller permanent felkod.

 • Permanent:
  Felkod har registrerats och är aktiv vid utläsningen. Den visar att det finns fel i bilens elektroniska system.
 • Intermittent:
  Felkod har registrerats men är inte aktiv vid utläsningen. Den kan vara tillfällig, men om den kvarstår eller upprepas blir den en permanent felkod.
 • Historiskt:
  Felkoden är inte aktiv men den finns registrerad. En del bilmodeller sparar tidigare felkoder även då de är åtgärdade.
 • Okänt fel:
  En felkod har identifierats, men det går inte specificera vad. I slutet av protokollet listar vi alla system som har testats. Kontakta din verkstad för mer information.

Rekommendationer efter utförd E-test

Om din bil har registrerade felkoder rekommenderar vi följande:

 • Felkod i samband med varningslampa:
  Kontakta din verkstad omedelbart.
 • Felkod i säkerhetssystemen (broms, krockskydd, motorstyrning eller växellåda):
  Kontakta din verkstad i närtid, för närmare rådgivning.
 • Felkod i övriga system:
  Be din verkstad kontrollera felkoden senast vid nästa servicetillfälle. Om du upplever något problem med fordonet bör du kontakta din verkstad i närtid.
 • Inga felkoder (ingen varningslampa):
  Ingen felkodsinformation är sparad i fordonet just nu. Det finns ingenting i resultatet från E-testet som tyder på att åtgärd behöver vidtas.

Bokning och pris

Opus Bilprovnings E-test från 299 kronor och görs smidigast i samband med din ordinarie kontrollbesiktning. Boka E-test direkt i vår onlinebokning.

E-test kan bokas på 39 av Opus stationer:

Arvika, Borlänge, Borås, Gävle-Syd, Göteborg-Tagene, Halmstad-Norra, Haninge-Jordbro, Helsingborg-Berga, Hudiksvall, Högdalen, Jönköping-Öst, Kalmar, Karlskrona, Karlstad-Våxnäs, Kumla, Kungsängen-Brunna Truck Center, Köping, Linköping-Torvinge, Malmö, Märsta, Norrköping-Koppargatan, Norrtälje-Görla, Nyköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stockholm-Vinsta, Stockholm-Akalla, Säffle, Sätra, Södertälje-Bårsta, Timrå, Umeå-Västerslätt, Uppsala-Librobäck, Vallentuna, Västerås-Bäckby, Växjö, Örebro-Bista, Östersund

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Boka bilbesiktning hos Opus

Dags för besiktning?

Här hittar du en tid för bilbesiktning. Vi garanterar alla lätta fordon tid inom 24 timmar och tunga fordon tid inom 7 dagar. Boka smidigt här och nu.