Under 2024 har över 71 000 viltolyckor rapporterats i Sverige, vilket motsvarar en olycka var åttonde minut.
Rådjur är mest drabbade med 49 014 olyckor, följt av vildsvin (9 608) och älgar (6 222). Hösten är särskilt riskfylld på grund av djurens ökade aktivitet och sämre siktförhållanden. Att veta hur man agerar vid en viltolycka är avgörande både för din säkerhet och för att uppfylla lagkrav.
En viltolycka inträffar när ett fordon kolliderar med ett vilt djur som älg, rådjur eller vildsvin. Enligt svensk lag är du skyldig att rapportera alla viltolyckor som involverar vissa djurarter, även om djuret verkar oskadat.
Risken för viltolyckor är som störst under gryning och skymning, då djuren är mest aktiva och ofta söker föda. Var särskilt uppmärksam när du kör genom skogsområden nära vattendrag, kalhyggen, skogskanter längs vägar samt i områden där viltstängsel börjar eller slutar.
När mörkret faller blir det extra svårt att upptäcka djur som plötsligt springer ut från skogen. Anpassa hastigheten, håll ögonen på vägens sidor och försök förutse var djur kan dyka upp för att minimera risken för en olycka.
Om du råkar ut för en viltolycka är det viktigt att agera snabbt och korrekt för din och andras säkerhet:
På alla våra Opus Bilprovning-stationer kan du hämta viltremsor gratis.
Genom att anmäla bidrar du till att minska lidandet för det skadade djuret och hjälper till att öka trafiksäkerheten för alla. Det är ett enkelt sätt att göra skillnad och visa omtanke både för djuren och för dina medtrafikanter.
Tänk på att det är viktigt att anmäla en viltolycka, även om djuret inte verkar vara skadat eller har lämnat platsen. Även olyckor med renar ska anmälas, trots att de inte klassas som vilt.
Följande djurarter måste rapporteras vid en olycka, även om de verkar oskadda:
Du kan minska risken för viltolyckor genom att vara förberedd och köra med försiktighet.
Hösten är den period då flest viltolyckor sker på grund av:
I vissa områden i Sverige, som Småland, Värmland och Dalarna, rapporteras fler viltolyckor än genomsnittet. Var extra försiktig om du kör genom dessa regioner.
För mer information om vad lagen säger om viltolyckor, besök:
Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.
Här hittar du en tid för bilbesiktning. Vi garanterar alla lätta fordon tid inom 24 timmar och tunga fordon tid inom 7 dagar. Boka smidigt här och nu.