Besikta bilen hos Opus Bilprovning
24 Juni 2019 Förbered dig för bilsemester

Förbered dig för bilsemester

Om du är en av alla de tusentals svenskar som bestämmer dig för att ge dig iväg på bilsemester har du kanske en lång bilresa framför dig.

För att resan ska gå smidigt och vara så säker som möjligt är det viktigt att du förbereder dig och din bil ordentligt.

Planera resvägen
Planera din resväg i god tid. Modern teknik i all ära, men ibland händer det att GPS-satelliterna inte fungerar som de ska eller att du har dålig mottagning i din enhet. Då är det utmärkt att ha en gammal hederlig kartbok som backup. En karta kan också vara smart om det skulle dyka upp en trafikstockning och din GPS-enhet inte har stöd för att erbjuda en alternativ rutt.

Kom även ihåg att planera in stopp på vägen. Det är viktigt att ta pauser när man ska köra långt så man håller sig koncentrerad. Ungefär varannan timme brukar man säga att det är dags att ta en paus. Det räcker oftast med en kort bensträckare ute i friska luften, men kom även ihåg att räkna med tid för matpauser. Att hålla blodsockernivån jämn är viktig för både förare och passagerare.

Om resan är riktigt lång kan ni behöva boka in övernattning. Se till att boka den i god tid i förväg. Så här på sommaren är det ofta fullbokat på både hotell och campingplatser. Att behöva köra runt och leta efter någonstans att stanna ett par timmar extra är inte kul, så boka i förväg istället.

Kontrollera bilen innan ni åker
Kontrollera alltid grundläggande funktioner i bilen innan ni åker. Gör ett snabbt test av bilens lampor, blinkers och tuta. Kontrollera att däcken är i gott skick och fyll på luft vid behov. Ska du köra långsträcka med mycket packning kan det vara bra att fylla på lite extra. Fyll på spolarvätska, kontrollera kylarvätskan och motorolja. Ta gärna med extra av dessa i bagaget för att fylla på under resan vid behov. Är du osäker på om något behöver extra översyn är du välkommen in till oss för att göra ett fordonstest eller bromstest innan du ger dig iväg.

Packa säkert
Precis som vi nämnde här om veckan gällande husvagnar och husbilar är det otroligt viktigt att packa säkert. Om du är tvungen att packa högre än ryggstöden i bilen, eller om det ligger lösa föremål högst upp som ändå kan komma flygande, bör du definitivt investera i ett lastnät eller ett lastgaller. Lätta föremål utsätts för starka G-krafter vid en kraftig inbromsning eller en kollision och blir därför mycket tyngre. Det kan leda till svåra skador. Se till att allt är säkert förankrat!

Ta det lugnt i semestertrafiken
Semestertider innebär högt tryck på vägarna, så kör lugnt och försiktigt. Du kommer säkerligen stöta på en och annan trafikant som inte vet exakt var de ska ta av eller i vilken fil de ska ligga för att åka i en viss riktning, så håll ögon och öron öppna. Var även uppmärksam på motorcyklister. Det är lätt hänt att en motorcykel hamnar i döda vinkeln, så ta alltid en extra blick över axeln när du ska byta fil eller köra om på motor- och landsvägar.

Är barnen uttråkade efter någon timme i bilen? Ladda ner Opus Bilprovning-appen. I den hittar du spel och lekar som de kan roa sig med på vägen. Så kommer semesterresan att gå lättare, även om ni måste åka långt.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.