Besikta bilen hos Opus Bilprovning
Vi som jobbar på Opus Bilprovning

Om Opus Bilprovning

Opus Bilprovning har närmare 100 besiktningsstationer över hela Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Om oss

Opus Bilprovning är ett av Sveriges största besiktningsföretag. Vi har närmare 100 stationer från Kiruna i norr till Malmö i söder – och vi besiktar nära två miljoner fordon om året.

Den 1 januari 2023 hade vi 512 anställda.

Miljö- och klimatfrågor är mycket viktiga för oss på Opus Bilprovning och därför klimatkompenserar vi hela vår verksamhet till 100%.

Vår ambition är att vara det besiktningsföretag i Sverige som erbjuder den bästa kundupplevelsen och genom detta bli det självklara valet för alla som behöver besikta sitt fordon. Vi vill att det ska vara både enkelt, tryggt och trevligt att besikta hos oss.

Förutom kontroll- och registreringsbesiktning av lätta och tunga fordon, besiktar vi även bl a motorredskap, lastbilskranar, bakgavellyftar, mobila arbetsplattformar samt utför brandskyddskontroller.

Besiktningshistoria

Bilprovningen i Sverige startade 1963 då bolaget AB Svensk Bilprovning grundades. Företaget har ägts genom åren av staten, ett antal fordonsbranschförbund samt försäkringsbolag.

Den 1 juli 2010 avreglerades branschen för fordonsbesiktning och tanken var att Bilprovningen skulle få konkurrens av privata alternativ för att höja tillgängligheten och servicegraden för Sveriges alla fordonsägare. Trots avregleringen uppstod inte någon egentlig konkurrens då Bilprovningen genom sin dominerande ställning omöjliggjorde detta.

2012 beslöts att Bilprovningen skulle delas upp i tre delar och två av dessa skulle säljas till nya aktörer.

Den 5 november 2012 tog Opus Bilprovning över ansvaret för att driva 71 stycken av Bilprovningens tidigare stationer. Sedan dess har vi öppnat ytterligare 26 stationer över landet, och vi fortsätter att öppna fler nya stationer.

Kundgarantier

Opus Bilprovning har sedan starten 2012 arbetat med att utveckla verksamheten för ökad trafiksäkerhet och bättre miljö - samt att vara så tillgängliga som möjligt för våra kunder.

Opus Bilprovning har därför, som enda besiktningsföretag i Sverige, flera kundgarantier.

Vi garanterar alltid lätta fordon en tid för besiktning inom 24 timmar. Vi erbjuder alltid drive-in för personbilar på våra stationer. Vi garanterar också alla tunga fordon en tid för besiktning inom 7 dagar.

Kunder ska heller inte behöva boka en besiktningstid för en efterkontroll av sin bil. Skulle det ta längre tid än 20 minuter bjuder vi på halva kostnaden.

Fordonsbesiktning

Den återkommande kontrollbesiktningen av fordon kallas i folkmun allt från: besikta, besiktiga, besiktningen, bilbesiktning, bilbesiktningen, besiktning bil, besikta bil och besikta bilen - men allt är samma sak, som du enkelt kan boka hos Opus Bilprovning.

Om ditt fordon inte skulle bli godkänt vid kontrollbesiktning så behöver bilen åtgärdas och sedan komma tillbaka för en efterkontroll. Efterkontroll kallas av våra kunder även för ombesiktning, återbesiktning, återkoll, efterkoll och efterbesiktning.

Registreringsbesiktning är inte återkommande utan utförs på fordon som skall registreras för första gången eller är ombyggt. Detta kallas allt från reg besiktning, reg kontroll till det korrekta namnet som är registreringsbesiktning.


Välkommen till Opus Bilprovning!

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Opus film på arabiska

Opus Bilprovning فحص السيارة عند

Vi talar många olika språk ute på våra besiktningsstationer. Besök våra stationssidor för att se vilka språk vi talar på din närmaste station.

Att tänka på inför besiktningen

Förbered dig inför besiktningen

Vem vill inte att bilprovningen skall vara enkel och smidig? Ta del av våra tips inför bilbesiktningen och undvik onödiga anmärkningar som du enkelt kan fixa själv.