Besikta bilen hos Opus Bilprovning
19 Aug 2019 Glömt att boka bilbesiktning?

Glömt att boka bilbesiktning?

Ibland är det svårt att hinna med allt, som att besikta bilen. Lugn, vi hjälper dig!

Förbered dig inför bilbesiktningen
Att själv gå igenom ditt fordon inför årets bilbesiktning är ett enkelt sätt att förebygga småfel som det ofta blir anmärkning på. Vi har själva märkt med åren att många av de vanligaste felen är sånt som man själv som bilägare kan upptäcka, till exempel trasiga lampor och bilbälten som inte fungerar som de ska. Att lägga in regelbundna kontroller under året på sin bil kan också vara bra, men ibland uppstår fel på kort tid även om man nyligen har kollat igenom sin bil. Checklistan kan därför vara bra att skriva ut och använda som stöd innan du ger dig ut på längre resor med bilen.

Det här kan du kontrollera själv
På en personbil, lätt lastbil eller en lätt buss kan du kontrollera ett antal punkter på egen hand:

  • Testa bilens vindrutetorkare och spolare.
  • Sitter bilens batteri fast? Det är viktigt att fästanordningen är i gott skick.
  • Kontrollera att ljudsignalanordning (tutan), belysning och blinkers fungerar, inklusive positionsljusen. Kom även ihåg skyltlyktan ovanför registreringsskylten bak. Byt lampor vid behov - de är slitdelar och håller inte för evigt.
  • Kontrollera däckens m​önsterdjup och att dina däck är hela och utan skador och sprickor. Sommardäck ska ha minst 1,6 mm djupa huvudmönster och vinterdäck ska ha minst 3 mm.
  • Kontrollera att dina backspeglar är hela (inklusive glaset) och att de sitter fast ordentligt.
  • Undersök dina bilbälten så att inte bältesbanden har skador och så att bälteslåsen fungerar, även när du rycker hårt i bältet. Koppla gärna ihop bilbältena i baksätet så går det fortare för oss att kontrollera deras funktion vid besiktningen.
  • Se till att det finns en varningstriangel i fordonet och lägg den gärna synlig i bagageutrymmet.
  • Kontrollera motorns oljenivå (du ser hur du gör i ditt fordons instruktionsbok).
  • Har din bil en avtagbar dragkrok? Då ska du ta med denna samt eventuell nyckel till besiktningen.


Med hjälp av dessa enkla steg får du snabbt koll på delar som du själv kan kontrollera - utan särskilda fordonskunskaper.

Har du en annan typ av fordon som ska besiktas? Ta en titt på våra ch​ecklistor för fler tips på vad som är bra att kontrollera själv för andra fordonstyper än personbilar.

Har du glömt att boka tid för bilbesiktning?
Boka smidigt här och nu

Välkommen till Opus Bilprovning!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.