Besikta bilen hos Opus Bilprovning
17 Okt 2019 Har du koll på däcken?

Har du koll på däcken?

Hur färgsprakande, solig och härlig hösten än må vara börjar det redan nu bli dags att tänka på nästa säsong. Har du koll på dina vinterdäck?

Är de i bra skick så att du direkt kan byta från sommardäcken eller börjar det bli dags att ersätta dem? Ta en sväng ut i garaget eller förrådet direkt för att ta en titt om du är osäker.

Innehåll

  • När ska man använda vinterdäck?
  • Regler för dubbdäck
  • För släpvagnar gäller följande:
  • Rätt mönsterdjup är viktigt för säkerheten
  • Så förvarar du dina däck på bästa sätt
  • Byt däcken säkert

När ska man använda vinterdäck?
Vinterdäck ska användas när det är vinterväglag, det vill säga snö, is eller risk för halka. Även om det är torrt på vägarna men mycket kallt är det viktigt att man har vinterdäck på. Gummit i vinterdäcken reagerar nämligen annorlunda på kyla än den blandning som finns i sommardäck. När sommardäck utsätts för stark kyla blir de hårda och ger dig mycket sämre grepp. Därför är det väldigt viktigt att använda vinterdäck även om det inte ligger snö på marken.

Lagen säger att du ska ha vinterdäck på ditt fordon mellan den 1 december och den 31 mars vid vinterväglag. I vissa delar av landet kan det dock krävas att du sätter på vinterdäcken tidigare eller behåller dem på längre vid risk för halka eller snöfall.

Regler för dubbdäck
Dubbade vinterdäck får användas på svenska vägar mellan den 1 oktober och den 15 april samt vid andra tider då det befaras uppstå vinterväglag. Kom ihåg att det är förbjudet att använda dubbdäck i vissa städer samt i några av våra grannländer. Vid resor till dessa platser är det istället bättre att välja odubbade vinterdäck. Du måste hålla dig till en sorts däck på ditt fordon - antingen dubbade eller odubbade runt om hela bilen.

För släpvagnar gäller följande:
Om dragbilen har dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck. Om dragbilen har odubbade vinterdäck får släpet antingen ha odubbade däck eller dubbdäck (reglerna gäller för lätta fordon).

Rätt mönsterdjup är viktigt för säkerheten
De minsta mått som anges för mönsterdjup i våra lagar ska verkligen ses som ett minimum. Det är alltid säkrare att ha däck med mer marginal. För vinterdäck gäller 3 mm i huvudmönstret, men man brukar rekommendera ett minsta mönsterdjup på 5 mm för högre säkerhet. Särskilt när det är snömodd på vägarna är det viktigt med ett rejält mönsterdjup som leder bort snön från däcken istället för att riskera att tjocka lager med packad snö sätter sig fast.

Så förvarar du dina däck på bästa sätt
Dina däck bör förvaras mörkt, torrt och svalt. När du lägger undan dina däck för vinter- respektive sommarförvaring bör du se till att rengöra dem noga så att det inte är salt, smuts eller oljerester kvar på dem. Förvara dem gärna i separata förvaringssäckar som skyddar mot ljus eller stapla dem och täck över med en presenning. Lägg gärna en lastpall eller ett par brädor under så att de kommer upp från golvet. Många däckfirmor erbjuder lagerplats så att du inte behöver ta upp golvyta hemma i garaget. Det kan vara ett bra alternativ för dig som har begränsat med utrymme.

Byt däcken säkert
Om du byter däck själv, var noga med säkerheten. Ställ upp din bil på en plan yta och se till att en växel ligger i. Använd en ordentlig garagedomkraft - inte den som används för nödbyten av däck vid punktering. Lägg gärna ett av däcken under bilen när du lyfter upp så att du har något som tar emot om domkraften skulle ge vika. Smörj in hjulmuttrarna en aning för att skydda mot rost. Dra åt muttrarna diagonalt och kontrolldrag gärna en gång extra efter att du har kört några mil, särskilt om du drar helt för hand istället för med elektrisk hjulmutterdragare. Kom också ihåg att kolla däcktrycket då det är viktigt att det stämmer för att få bästa möjliga väggrepp.

Lycka till med däckbytet och kör försiktigt!

Dags för besiktning? Boka tid här och nu.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.