Besikta bilen hos Opus Bilprovning
6 Juli 2022 Har du koll på vikten för ditt campingfordon?

Har du koll på vikten för ditt campingfordon?

väg din husbil

När det är dags för dig att ge dig iväg är du varmt välkommen in för att väga din husvagn eller husbil. Att åka för tungt lastad kan både vara farligt och kan ge dig böter om polisen stoppar dig. Det är lätt hänt att man överlastar då viktgränserna brukar vara snålt tilltagna.

Tips inför husvagn- & husbilssemestern

Precis som bilen behöver förberedas innan du åker på långresa finns det några enkla steg som kan vara bra att genomföra innan du ger dig ut med ditt campingfordon:

  • Kolla att däcktrycket är rätt och att däcken har godkänt mönster och är fria från sprickor eller skador.
  • Kontrollera att kopplingsanordningen är i gott skick på din husvagn, inklusive att kablar för broms och bromsljus fungerar.
  • Kontrollera att alla reflexer sitter på plats och att bromsljus och backljus fungerar.
  • Passa på att göra en ordentlig städning. Ta ur dynor och slå ur damm, rengör alla ytor invändigt och utvändigt.
  • Testa all utrustning såsom spis, kylskåp, belysning med mera.

Många bra tips

Är det första gången du ska ut med husvagn eller husbil? Ta en titt på husvagns- och husbilsforum. Där kan du hitta många bra tips på lätta och kompakta nyttoföremål som gör att du får med dig mer med mindre vikt. Ett tips från husvagnsveteraner är att ta med mindre kläder än vanligt. Det brukar nästan alltid finnas tvättmaskiner på campingplatserna, det är bättre att tvätta mellan varven istället för att ta med halva garderoben på semestern.

Gasolkontroll för extra säkerhet

Passa gärna på att boka en gasolkontroll om du inte redan kollat skicket av gasolsystemet. Att regelbundet göra en besiktning av gasolsystemet i ditt campingfordon är viktigt för att undvika olyckor. Det är inte längre obligatoriskt att besikta gasolsystemet i husvagnar och husbilar, men vi på Opus Bilprovning rekommenderar ändå att du gör detta regelbundet för din egen och andras säkerhet. Vissa campingplatser vill även att detta är gjort för att du ska få campa där.

Ett antal olyckor händer tyvärr varje år på grund av läckande gasolsystem i denna typ av fordon. Många av dem skulle enkelt ha kunnat undvikas med hjälp av ett snabbt test, så boka ditt gasoltest redan idag.

Boka redan idag >
Läs mer om att väga din husvagn eller husbil >

Vi önskar dig en trevlig semester och skön sommar!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.