Besikta bilen hos Opus Bilprovning
12 Jan 2023 Däckskola - viktigt att veta

Däckskola - viktigt att veta

Bra däck är en investering i säkerhet

däckskola-däck på vägen

Det är livsviktigt med bra mönsterdjup och rätt lufttryck för att däcken ska fungera säkert och på bästa sätt. Slitna däck påverkar köregenskaperna negativt och ökar olycksrisken.

Kontrollera mönsterdjupet

Se regelbundet över mönsterdjupet och lufttrycket. Däckens egenskaper försämras avsevärt vid mindre mönsterdjup när det är fuktigt eller halt väglag. Har du för lågt lufttryck blir det svårare att ha kontroll över bilen om den börjar sladda, styrningen blir tyngre och däcket kan gå sönder.

Många tror odubbade vinterdäck är året-runt-däck

Kör inte på dubbfria vinterdäck på sommaren. Det är inte olagligt men direkt farligt. Dubbfria vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. De är inte anpassade för varma sommarvägar då de ger både sämre grepp mot körbanan och längre bromssträcka.

Vinterdäck 1 december till 31 mars

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Mönsterdjup

Samma regler gäller för mönsterdjup på både sommar- och vinterdäck. Däcken måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup.

Råder vinterväglag gäller minst 3 mm för lätta fordon och personbilar och minst 5 mm för tunga fordon.

Kontaktytan på däck

När körhastigheten ökar och däcken slits minskar kontaktytan mellan däcket och vägen dramatiskt. Bilden nedan beskriver däckets kontaktyta med vägen vid 3 mm vattendjup i olika hastigheter och mönsterdjup.

Bilden beskriver däckets kontaktyta med vägen vid 3 mm
vattendjup i olika hastigheter och mönsterdjup


Bra att tänka på

  • Viktigt att byta däck efter säsong.
  • Däck med största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar.
  • Ett däck åldras först när det börjar användas. Korrekt lagring har positiv inverkan på däckets åldring.
  • Däck bör förvaras mörkt, torrt och svalt. När du lägger undan dina däck för vinter- respektive sommarförvaring bör du se till att rengöra dem noga. Förvara dem gärna i separata förvaringssäckar som skyddar mot ljus eller stapla dem och täck över med en presenning. Lägg gärna en lastpall eller ett par brädor under så att däcken kommer upp från golvet.
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.